Lees verder
Onderzoekers van Green PAC/NHL Stenden in Emmen ontwikkelden samen met de Rijksuniversiteit Groningen en het bedrijf Liqcreate een nieuwe biobased 3D-printerinkt, op basis van sojabonen.
Redactie / Emmen

Jarno Guit, onderzoeker bij het lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden, bewerkte sojaboonolie in het laboratorium van de vakgroep Polymeerchemie van de Rijksuniversiteit Groningen tot biobased methacrylaat, kortweg: biohars. Deze hars wordt hard door hem bloot te stellen aan UV-licht, zoals dat gebeurt in een professionele stereolithografie 3D-printer. Op die manier kan laagje voor laagje een product worden opgebouwd, bijvoorbeeld voor medische protheses.

Katja Loos, hoogleraar Polymeerchemie van de Rijksuniversiteit Groningen: “Wij kijken naar verschillende soorten biomassa, als hernieuwbare grondstof voor nieuwe bioplastics. Naast sojaboonolie kan je ook printerhars maken uit bijvoorbeeld cashewnootschillen.”

Recyclebaar

De producten die geprint zijn met de duurzame inkt gedragen zich vergelijkbaar met commerciële producten. Dat is interessant voor Liqcreate, als producent van 3D printharsen nauw betrokken bij de ontwikkeling van de biohars. “De volgende stap is om de herbruikbaarheid te verbeteren,” zegt Vincent Voet, associate lector Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden. “Het uiteindelijke doel is om een product te ontwikkelen dat biogebaseerd én recyclebaar is. We willen daarmee een wezenlijke bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire economie.”

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Applied Polymer Materials.

Beeld: Shutterstock