Lees verder
Neste en LyondellBasell kondigen de eerste parallelle productie op commerciële schaal aan van biobased polypropyleen en biobased polyethyleen met een lage dichtheid.
Redactie / Rotterdam

Neste is ’s werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval en reststoffen en LyondellBasell is een van de grootste kunststof-, chemie- en raffinagebedrijven ter wereld.

In het gezamenlijke project werd gebruik gemaakt van Neste’s hernieuwbare koolwaterstoffen uit duurzame biobased grondstoffen, zoals afval- en residuoliën. Het project heeft met succes enkele duizenden tonnen bioplastics geproduceerd die zijn goedgekeurd voor de productie van voedselverpakkingen en op de markt worden gebracht onder de merknamen Circulen en Circulen Plus, de nieuwe familie van de circulaire economie productmerken van LyondellBasell.

Het flexibele kraakproces van LyondellBasell stelde het bedrijf in staat om de hernieuwbare grondstof als drop-in te introduceren op de site in Wesseling (Duitsland) die direct werd omgezet in biobased polyethyleen en biobased polypropyleen. Een onafhankelijke derde partij testte de polymeerproducten met behulp van koolstoftracers en bevestigde dat ze meer dan 30% hernieuwbare inhoud bevatten.

Voedselverpakkingen

Een deel van de hernieuwbare producten die in de proef werden geproduceerd, zijn verkocht aan meerdere klanten, waaronder Cofresco, een bedrijf van de Melitta Group met merken als Toppits® en Albal®, Europa’s grootste leverancier van merkproducten op het gebied van huishoudelijke folie. Cofresco is van plan om het Circulen Plus biobased polyethyleen te gebruiken om duurzame voedselverpakkingen te maken.

“Het is zeer bevredigend om te zien dat Neste’s hernieuwbare koolwaterstoffen perfect presteren in een commerciële productie van biobased polymeren, die een drop-in vervangingsmogelijkheid biedt voor fossiele materialen”, aldus Peter Vanacker, President en CEO van Neste. “De samenwerking met LyondellBasell markeert een belangrijke mijlpaal in de commercialisering van Neste’s activiteiten op het gebied van hernieuwbare polymeren en chemicaliën, gericht op de ontwikkeling van hernieuwbare en circulaire oplossingen voor toekomstgerichte duurzame merken.”