Lees verder
Na de invoering van strengere EU-regels tegen greenwashing zijn Europese vermogensbeheerders voorzichtig geworden met claims over 'groene' of duurzame beleggingen. Behalve in Nederland. Daar geven zij zichzelf in veel gevallen nog steeds het meest donkergroene stempel dat er bestaat, zegt analist Jasper Haak van adviesbureau AF Advisors in het Financieele Dagblad (FD).
Redactie / Amsterdam

In maart dit jaar scherpte de EU de regels aan via de Sustainable Finance Disclosure Regulation. Deze regels verplichten vermogensbeheerders en banken hun financiële producten opnieuw te evalueren en te labelen. Daarna bleken er in de EU ineens voor $2.000 miljard minder aan duurzame beleggingen te zijn. Volgens Haak gaan Nederlandse vermogensbeheerders echter juist door met holle frases en het verdoezelen van hun ambities.

Ook grote Amerikaanse vermogensbeheerders, zoals Fidelity International en BlackRock creëren volgens de analist een groener beeld van zichzelf, door op papier strenge eisen te stellen aan bedrijven waarin ze investeren, op gebieden als het verkleinen van de milieu-impact en het verminderen van emissies. Het gaat volgens Haak echter om kleine stappen. “Als je erdoorheen prikt, valt het allemaal best tegen.”

Lees het volledige artikel in het FD.

Beeld: Photomann7/Shutterstock