Lees verder
Een nieuw Nederlands kabinet moet meer biogrondstoffen inzetten om de chemiesector en bouwmaterialen te verduurzamen en de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Reststromen die niet toepasbaar zijn kunnen altijd nog gebruikt worden voor warmtevoorziening of elektriciteitsopwekking. Dat draagt uiteindelijk bij aan meer biodiversiteit, natuurbehoud en goed bodembeheer.
Redactie / Den Haag

Dat stellen zestien Nederlandse organisaties op het gebied van bioeconomie in een brief aan de nieuwe formateur en de fractievoorzitters. Volgens deze partijen heeft de overheid de sleutel in handen om snel goede stappen te zetten naar een duurzame bio-economie. Daarbij is het essentieel dat de overheid over de grenzen van sectoren heenkijkt. Zo kan meer focus op biogrondstoffen het verdienmodel van agrarische sector verbeteren. Wel is het commitment van de chemie en bouwmaterialensectoren nodig om daadwerkelijk te vergroenen en fossiele grondstoffen te vervangen door biogrondstoffen. Vooralsnog is dat moeilijk omdat fossiele grondstoffen en vervuiling goedkoop zijn. Overheidsingrijpen is dus noodzakelijk.

Uit diverse rapporten en adviezen van de SER en het PBL blijkt dat er talloze kansen zijn voor Nederland om een rol te spelen in de Europese bio-economie. ‘Alles wat we moeten doen is nu doorpakken.’

Meer informatie en de brief aan de formateur zijn te vinden op de website van de Federatie Bio-economie Nederland.

Beeld: jantsarik/Shutterstock

De brief is ondertekend door: Federatie Bio-economie Nederland, Platform Bio-economie (PBE), TKI-BBE, Rotterdam Biocommodities Network (RBCN), Nederlandse Vereniging van Bioketel Leveranciers (NBKL), Circular Biobased Delta, Energie Nederland, Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR), Stichting Be-Basic, US International Pellet Association (USIPA), Stichting Agrodome, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Platform Duurzame Biobrandstoffen, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Chemport Europe, PlanetB.io/Biotech Campus Delft.