Lees verder
Leerlingen van het ROC Da Vinci College in Dordrecht gaan off-grid circulaire huisjes bouwen voor het project De Gespreide Herberg in de Alblasserwaard.
Redactie / Dordrecht

De Gespreide Herberg wil het verblijfstoerisme in de Zuid-Hollandse polders versterken door middel van kleinschalige, autonome vakantiehuisjes, die bijvoorbeeld op een boerenerf kunnen worden geplaatst.

De herbergjes zijn duurzaam en energieneutraal en waar mogelijk worden ze gebouwd met gerecycled materiaal. “Het bouwmateriaal oogsten we uit de eigen regio”, zegt initiatiefneemster Lisanne Dölle-Addink op de website Polders met Waarden. “We willen samen met de afvalverwerkers in de regio een oogstkaart maken, zodat wij weten wat er beschikbaar is en zij weten met welke materialen ze ons blij kunnen maken.” Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om biobased isolatiemateriaal te laten maken door zaagsel van een lokale meubelmaker te combineren schimmeldraden (mycelium).

Praktijkervaring

Voor de leerlingen van het Da Vinci College is dit een belangrijke praktijkervaring. Zo is er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, waarvan het winnend ontwerp wordt uitgewerkt tot een technische bouwtekening. In het nieuwe studiejaar gaan de MBO studenten het eerste herbergje bouwen, dat voorjaar 2020 gereed moet zijn. Ze werken daartoe in multidisciplinaire teams en leren over biobased, circulair en off-grid bouwen.

De Gespreide Herberg wil een erkend leerbedrijf worden en er zo voor zorgen dat de studenten ook na de bouw betrokken blijven voor onderhoud en exploitatie. De projectorganisatie schakelde ook een bouwbedrijf in om een herbergje te bouwen, dat als vergelijkingsmateriaal dient.

Voor dit pilotproject is een LEADER subsidie voor Plattelandsontwikkeling (POP3) toegekend. Provincie Zuid-Holland, Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de Europese Unie investeren gezamenlijk € 70 duizend.