Lees verder
Wereldwijd opererend koolstof-recyclingbedrijf LanzaTech opent een Europese vestiging op Biotech Campus Delft. Het is het derde wereldwijde biotechbedrijf op de campus, naast DSM en Centrient Pharmaceuticals.
Redactie / Delft

LanzaTech is van oorsprong Nieuw-Zeelands, heeft zijn hoofdkantoor in Chicago (VS) en heeft kantoren in China en India. Het breidt zijn activiteiten nu uit naar Europa met een groeiend team en kantoren die onlangs zijn geopend in Engeland, België en nu ook in Nederland.

Biotech Campus Delft is een wereldwijde hotspot waar kennis, infrastructuur en netwerk actief worden gedeeld om de groei van de biotechsector te ondersteunen. Planet B.io is in 2020 opgericht met steun van DSM, TU Delft, gemeente Delft, provincie Zuid-Holland en regionale investeringsmaatschappij InnovationQuarter. Planet B.io richt zich op het creëren van een open innovatiehub op de Biotech Campus Delft, die vandaag een thuis biedt aan 19 bedrijven en meer dan 1400 werknemers.

Technologie

LanzaTech’s koolstof recycling gas fermentatie technologie is sinds 2018 commercieel in bedrijf in China. Het proces is vergelijkbaar met het aansluiten van een brouwerij op een emissiebron zoals een staalfabriek of een stortplaats. In plaats van suikers en gist te gebruiken om bier te maken, worden industriële emissies (koolstofoxiden zoals CO, CO2 en ook H2) door bacteriën omgezet in brandstoffen en chemicaliën.

Het primaire product ethanol wordt in Europa al gebruikt in consumentenproducten onder de naam CarbonSmartTM. Zo wordt ethanol in huishoudelijke schoonmaakproducten ontwikkeld in samenwerking met Mibelle in Zwitserland. LanzaTech’s technologie maakt duurzame productie mogelijk van een verscheidenheid aan chemicaliën voor toepassing in textiel, sneakers, parfum of zelfs vliegtuigbrandstof, om er maar een paar te noemen.

De eerste Europese commerciële productiefaciliteit bevindt zich in de staalfabriek van ArcelorMittal in Gent, België. Deze zal in december 2022 in gebruik worden genomen, met een beoogde EU-productie van CarbonSmart™-ethanol in 2023. De installatie is gefinancierd door het Horizon2020-programma van de Europese Commissie.

Groei in Europa

“We zijn verheugd een thuis te vinden voor ons team op de Biotech Campus Delft,” zegt Jennifer Holmgren, CEO van LanzaTech. “We kijken ernaar uit om ons aan te sluiten bij deze gemeenschap van gelijkgestemde bedrijven op deze levendige campus terwijl we onze activiteiten in Europa laten groeien.”

“Ons team is de afgelopen 3 jaar aanzienlijk gegroeid, waarbij veel van ons op afstand werken vanwege COVID,” voegt LanzaTech VP Europe, Babette Pettersen toe. “Nu we terugkeren naar persoonlijke activiteiten, zijn we enthousiast om ons aan te sluiten bij en samen te werken met de gemeenschap van Planet B.io in wat duidelijk een bijenkorf van duurzaam ondernemerschap en innovatie is.”

Cindy Gerhardt, managing director Planet B.io, is ook enthousiast over de vestiging van LanzaTech op de Biotech Campus Delft: “LanzaTech is echt een wereldwijde biotech koploper, hun technologie is een gamechanger in het creëren van een circulaire industrie met biotechnologie. Het zegt genoeg dat onze partnerTU Delft CEO Jennifer Holmgren dit jaar een eredoctoraat heeft toegekend als erkenning voor haar baanbrekende werk op het gebied van industriële biotechnologie. De aanwezigheid van LanzaTech zal ons ecosysteem versterken met unieke ervaring in biotechnologische koolstofrecycling op schaal.”

Zie ook:

Beeld: Biotech Campus Delft