Lees verder
Overheden, marktpartijen, netbeheerders en de ACM hebben zich gezamenlijk verbonden aan concrete acties om de netcongestie in Nederland aan te pakken. Daartoe is het Landelijk Actieprogramma Netcapaciteit gepresenteerd op 21 december.
Redactie / Den Haag

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie NVDE is blij met dit programma, dat gericht is op het slimmer gebruik van het elektriciteitsnet en het verkorten van de procedures voor netversterking. Er moet bij de uitwerking van de acties voldoende oog blijven voor de businesscase van duurzame productie- en elektrificatieprojecten, stelt de NVDE.

Een goed functionerend elektriciteitsnet is onmisbaar bij het toenemende belang van elektriciteit in ons energiesysteem, met een snelle groei van duurzame elektriciteitsproductie en een stijgend gebruik in bijvoorbeeld industrie, mobiliteit en woningen.

Hoogste prioriteit

Het actieprogramma geeft volgens de NVDE terecht de hoogste prioriteit aan het sneller uitbreiden van het elektriciteitsnet. Verzwaring van het elektriciteitsnet is voor veel elektrificatieprojecten de snelheidsbepalende stap, zoals blijkt uit een eerdere studie van CE Delft. In oktober deed een brede bedrijvencoalitie onder leiding van de NVDE daarom al verschillende aanbevelingen voor het verkorten van doorlooptijden.

Begin dit jaar riep het ‘Actieteam netcapaciteit’ het kabinet al op om gezamenlijk de huidige knelpunten op het elektriciteitsnet aan te pakken. Dit is slagvaardig opgepakt door het initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor dit actieprogramma. Belangrijk hierbij is ook de betrokkenheid van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), omdat veel oplossingen passen bij de regulering waar de ACM verantwoordelijk voor is.

Kijk voor meer informatie op de website van de Tweede Kamer.

Beeld: Red_Shadow/Shutterstock