Lees verder
Enexis Netbeheer investeert € 250 miljoen euro extra in haar energienet om de verwachte groei van duurzame energie uit zon en wind te kunnen bijbenen.
Redactie / 's-Hertogenbosch

Tot 2021 gaat het om bijna 2.200 MW, voldoende om een kleine miljoen huishoudens te voorzien van duurzame energie. In de jaren daarna verwacht Enexis nog eens ruim 3.300 MW aan te kunnen sluiten.

Regionale verschillen

In een aantal regio’s heeft de toename van zonne-energie ertoe geleid dat de capaciteit van het net binnen 2 jaar tijd net zo snel moet groeien als in de 30 jaar daarvoor. Dat geldt met name in Noord-Brabant: daar wordt een forse groei na 2021 verwacht: er is behoefte aan 1.175 MW aan capaciteit voor duurzame energie, terwijl tot nu toe slechts 698 MW beschikbaar is.

De doorlooptijd van netverzwaringen is echter enkele jaren en dat betekent dat nieuwe projecten misschien moeten wachten tot ze worden aangesloten. Omdat het echter niet mogelijk is om onbeperkt te blijven verzwaren en nieuwe kabels te leggen, is Enexis op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen, waarbij regie vanuit de overheden van groot belang zou zijn.