Lees verder
De 30 Nederlandse RES regio’s zijn in juli ambitieus gestart met plannen voor 55 TWh aan nieuwe wind- en zonne-energie, maar de vaart lijkt eruit te zijn, stelt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Die roept gemeenteraadsleden en wethouders op actief met duurzame energie aan de slag te gaan en nieuwe projecten snel te vergunnen.
Redactie / Utrecht

De oorlog in Oekraïne, de hoge prijzen van fossiele energie en de wens om import te verminderen vragen om een versnelling. “De Regionale Energiestrategieën (RES) hebben na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe kickstart nodig”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE.

Uit het eindrapport ‘Alles uit de Kast’ vanuit het Uitvoeringsoverleg Elektriciteit blijkt dat er een substantiële stijging van de elektriciteitsvraag wordt verwacht richting 2030: van de 120 TWh uit het Klimaatakkoord naar een slordige 200 TWh. “We zullen dus extra duurzame energie moeten opwekken, ook op land”, zegt Van der Gaag. “Energie moet prioriteit krijgen in onze ruimtelijke ordening.”

Regio’s moeten hun koudwatervrees overwinnen om hierbij marktpartijen met een commercieel belang te betrekken, stelt de NVDE. “Dat is een gemiste kans, want marktkennis draagt bij aan de concrete uitvoerbaarheid van de RES.”

Kijk voor meer informatie op de website van de NVDE.

Beeld: corlaffra/Shutterstock