Lees verder
Het is tien jaar geleden dat het Energieakkoord getekend werd. Sindsdien steeg het aandeel duurzame energie van nog geen 5% in 2013 naar bijna 17% nu.
Redactie / Utrecht

Het Energieakkoord is de voorloper van het Klimaatakkoord en markeert volgens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) de start van serieus klimaat- en energiebeleid in Nederland. Sinds 2013 steeg het aandeel van hernieuwbare elektriciteit bijvoorbeeld van 5% naar 46%. Vooral het aantal zonnepanelen groeide explosief: van 2 miljoen in 2013 naar 54 miljoen nu (een toename van 2700%). Als je alle Nederlandse zonnepanelen achter elkaar zou leggen, kon je daarmee twee keer de aarde rond gaan.

Van 96 zwaar gesubsidieerde windturbines op zee in 2013 gingen we naar 671, en deze zijn inmiddels volledig subsidievrij. Ook zijn er optimistische geluiden uit de wereld van de zware industrie: die stoot nu 2,5 megaton CO2 per jaar minder uit: evenveel als de totale jaarlijkse uitstoot van een gemiddelde kolencentrale.

“Als je nog veel te doen hebt, vergeet je soms hoeveel je hebt bereikt.”, concludeert Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE. Met ambitie, daadkracht en samenwerking van vele partijen heeft het energieakkoord de energietransitie onomkeerbaar versneld. Hopelijk geeft dat de moed en het vertrouwen om nog sneller door te gaan en de vele uitdagingen steeds weer te overwinnen!”

De NVDE maakte een YouTube filmpje om deze mijlpalen te vieren.

Beeld: NVDE/YouTube