Lees verder
Met een slag op de gong luidde Douwe-Frits Broens van MNEXT deze week de officiële opening in van de Nationale Database Biobased Inkopen. Dat gebeurde tijdens de Nationale Biobased Conferentie in Driebergen van ChemistryNL, GoChem en het Lectorenplatform.
Redactie / Driebergen-Rijsenburg

Inkopers van zowel overheden als bedrijven kunnen de nieuwe database als hulpmiddel gebruiken om bij hun aanbestedingen aan de duurzaamheidsdoelen te voldoen. Leveranciers kunnen hun biobased producten kosteloos in de nieuwe database zetten.

“We willen alle biobased producten in onze database kunnen aanbieden, maar ook producten kunnen vergelijken om greenwashing tegen te gaan”, zei Jem Peijnenburg van mediapartner Performis tijdens de openingsceremonie. Douwe-Frits Broens van kennispartner MNEXT (voorheen Centre of Expertise Biobased Economy) riep alle producenten, leveranciers en inkopers op om biobasedinkopen.nl gezamenlijk tot een succes te maken: “Laten we het nu eens echt gaan doen!”

Snelle groei

De stand van biobasedinkopen.nl op de conferentie werd druk bezocht, ook door ondernemers die zich lieten overtuigen hun producten op deze manier aan te bieden. Inmiddels bevat de database al ruim 1700 producten in diverse categorieën, zoals bouw en infra, openbare ruimte, verpakkingen, catering, schoonmaak, gezondheid, mobiliteit, textiel en kantoorinrichting. En vrijwel dagelijks komen er nieuwe producten bij. Met de huidige snelle groei wordt er nog dit jaar een verdubbeling verwacht.

De Nationale Database Biobased Inkopen is een initiatief van de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Zuid-Holland en MNEXT. Het biedt inkopers bij de overheid en in het bedrijfsleven een overzicht van biobased producten die in Nederland zijn geproduceerd en nu al commercieel beschikbaar zijn. Het project wordt uitgevoerd dankzij de medewerking van Circular Biobased Delta, MNEXT en Performis BV (uitgever van Agro&Chemie), dat verantwoordelijk is voor de bouw, inrichting en continuïteit van de database.

Bekijk de video-impressie op YouTube