Lees verder
Intensieve veeteelt heeft impact op het klimaat en milieu, maar een 100% vegetarische levensstijl is voor veel westerse consumenten nog een brug te ver. Kweekvlees (ook wel cultured meat, celvlees, schoon vlees of in-vitro vlees) kan daarvoor een oplossing bieden. De prijs moet dan wel fors omlaag. En dat kan, zo blijkt uit twee recente analyses van CE Delft.
Redactie / Delft

Een biefstuk of gehaktbal van kweekvlees is momenteel nog onbetaalbaar; die is een factor 100 tot 10.000 duurder dan hetzelfde product van ambachtelijk vlees. Uit een Technisch-Economische analyse van CE Delft blijkt echter dat deze prijs in 2030 omlaag kan tot het normale niveau dat we in de winkel voor vlees betalen.

Om dat mogelijk te maken, moeten de productiekosten wel flink dalen. Specialistische apparaten, zoals perfusiereactoren, moeten goedkoper worden. Ook moet het gebruik omlaag van prijzige kweekmedium-ingrediënten zoals groeifactoren en recombinante eiwitten. Verbeteringen in het productieproces en gunstige keuzes inzake celtypes helpen om de kosten verder te drukken. En zelfs dan moeten investeerders nog steeds genoegen nemen met een lagere return-on-investment dan zij gewend zijn bij commercieel gedreven investeringen.

Het is de moeite waard, want commercieel geproduceerd kweekvlees heeft een vele malen kleinere milieu-impact dan traditioneel vlees. Zeker als daarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame energie; dan daalt de CO2-footprint zelfs met 80%, blijkt uit een prospectieve levenscyclusanalyse (LCA) die CE Delft eveneens maakte.

De rapporten over kweekvlees zijn te downloaden van de website van CE Delft.

Beeld: anyaivanova/Shutterstock