Lees verder
De Provincie Limburg kent een subsidie van € 9 miljoen toe aan het kenniscentrum Brightsite, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, voor de komende vijf jaar.
Redactie / Geleen

Met deze steun gaat Brightsite de ontwikkeling en commerciële toepassing bevorderen van technologieën en bijbehorende opleidingen waarmee de chemische industrie de klimaatdoelstellingen kan halen en de energietransitie tot stand kan brengen. Brightsite is een samenwerkingsverband tussen Sitech Services, TNO, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus en richt zich op de verduurzaming van de chemische industrie op de Chemelot site en andere locaties.

Bij het creëren van een duurzame en concurrerende chemische industrie gaat het niet alleen om duurzame energie en grondstoffen, maar ook om het volledig ‘vergroenen’ van de bedrijfsprocessen. “Het doel is deze sector klimaatneutraal te maken en oplossingen te bieden voor andere sectoren”, aldus Arnold Stokking, algemeen directeur bij Brightsite.

Circulaire toekomst

De subsidie van de Provincie is belangrijk voor de volgende stap in de ontwikkeling van een duurzame kenniseconomie in Limburg. Hierin zullen de Brightlands-campussen een centrale positie innemen en een open omgeving bieden waar ondernemers, onderzoekers en studenten samen kunnen innoveren. Op de Brightlands Chemelot Campus – die zich richt op nieuwe materialen en nieuwe chemische processen – werken de betrokken partijen samen aan een circulaire economie.

Ruud Burlet, gedeputeerde van de Provincie Limburg met onder meer Duurzaamheid in zijn portefeuille, legt uit: “Ik ben van mening dat Brightsite een essentieel ‘knooppunt in het knooppunt’ is. Ik roep de Nederlandse overheid op om goed naar Chemelot te kijken ter inspiratie als het gaat om het inzetten van middelen uit het Nationaal Groeifonds voor de nationale duurzaamheidstransitie.”

“Overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven moeten hun krachten bundelen om onderzoekers, denkers en ingenieurs bij elkaar te brengen en innovatie te versnellen,” beaamt Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus.

Beeld: Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock