Lees verder
Voor elke baan die door het Klimaatakkoord verloren gaat in de fossiele sectoren (kolen, olie) komen er zeven terug. In totaal levert het akkoord 39.000 tot 72.000 extra voltijdsbanen op in 2030.
Redactie / Utrecht

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Verkenning werkgelegenheidseffecten van klimaatmaatregelen’, uitgevoerd door ECN part of TNO in opdracht van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Green skills

‘Het Klimaatakkoord creëert een bloeiende economie, met volop klimaatbanen’, zegt NVDE-directeur Olof van der Gaag. ‘Extra inzet is nodig voor (technische) opleidingen, werving en bij- en omscholing. Zo kunnen we de transitie uitvoeren en de werkgelegenheidskansen grijpen. Het is ook belangrijk om werknemers in de fossiele sector een goede toekomst te bieden.’

‘We hebben véél meer technici nodig met green skills’, zegt voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland in een reactie op de cijfers. ‘Die kunnen we alleen opleiden als er meer aandacht en geld komt voor het technisch beroepsonderwijs. Wij bieden mensen die hun baan kwijtraken graag een nieuwe start in de groene, duurzame economie. Als je de overstap maakt naar de technische sector, levert je dat gegarandeerd werk op. Met een vast contract, géén flexbaan.’

Nieuwe werkgelegenheid

ECN becijferde dat er in totaal 42.000 tot 78.000 FTE aan nieuwe werkgelegenheid bijkomt door het klimaatakkoord. Daar tegenover staat een verlies van 6.000 tot 11.000 FTE in de olie- en kolensector. De meeste klimaatbanen zitten in de projectontwikkeling, bijvoorbeeld van duurzame energie en energie-infrastructuur; in de bouw en installatie, bijvoorbeeld voor aardgasvrije gebouwde omgeving; en voor de levering van materiaal en aanvullende diensten voor de energietransitie, ook in mobiliteit. Daarnaast ontstaat er werk voor bediening en onderhoud, maar valt er ook werk weg bij de fossiele energievoorziening.

Het ECN-rapport is gebaseerd op het technisch streefbeeld uit de PBL-analyse van september 2018 van het Voorstel voor Hoofdlijnen van een Klimaatakkoord uit juli 2018. Dit streefbeeld is voldoende om de doelen te halen, zo blijkt ook uit de doorrekening van het Ontwerp-Klimaatakkoord van 13 maart 2019.