Lees verder
De Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) levert een forse bijdrage aan de doelstellingen van de Europese Green Deal en aan de ontwikkeling en versterking van de biobased industrie in Europa. Dat blijkt uit het recent verschenen jaarlijkse activiteitenverslag over 2020.
Redactie / Brussel

Uit de analyse van de BBI JU-projectportefeuille blijkt hoe de lopende projecten bijdragen tot het herstel na de pandemie. Meer dan 80% van de projecten creëert nieuwe banen, vooral in plattelands- en kustgebieden, terwijl ook het concurrentievermogen van de Europese biogebaseerde sector wordt vergroot en nieuwe duurzame en gezondere producten op de markt worden gebracht.

In het verslag wordt benadrukt hoe door BBI JU gefinancierde projecten bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal en de klimaatdoelstellingen van de EU helpen verwezenlijken. Zo verwacht meer dan de helft van de lopende projecten minder broeikasgassen uit te stoten dan hun op fossiele brandstoffen gebaseerde tegenhangers, terwijl meer dan 60% van de projecten bijdraagt tot afvalvermindering, hergebruik en recycling. Bovendien zorgt een aanzienlijk aantal door BBI JU gefinancierde projecten voor het behoud en de verbetering van de biodiversiteit.

Call for proposals

Het verslag bevat ook een analyse van de oproep tot het indienen van voorstellen voor 2020. “Ik ben zeer tevreden over de diversiteit en kwaliteit van de 18 projecten die uit deze oproep zijn voortgekomen, waardoor de BBI JU-portefeuille nu 142 projecten telt die de Europese bio-economie in alle sectoren en regio’s vooruithelpen”, aldus Philippe Mengal, uitvoerend directeur van BBI JU, in het voorwoord van het verslag. “In deze moeilijke tijden voor Europa staat BBI JU meer dan ooit in de frontlinie om te helpen zorgen voor een groen herstel, en samen met onze gemeenschap gaan we de uitdaging aan.”

Lees het volledige rapport op de website van BBI JU.

Beeld: canadastock/Shutterstock