Lees verder
De Bio-based Joint Undertaking (BBI JU) heeft een boekje over de Call 2020 gepubliceerd. Het bevat een overzicht van de Call-onderwerpen en voorwaarden voor deze zevende en laatste BBI JU-oproep voor voorstellen in het kader van het Horizon 2020-programma.
Redactie / Brussel

“Nu we ons zevende ingaan, kan ik met trots zeggen dat de sector volwassen wordt en dat onze projecten concrete resultaten opleveren”, zegt Philippe Mengal (directeur BBI JU) in de inleiding van het boekje. Sinds de eerste oproep in 2014 groeit het BBI JU-portfolio tot 124 projecten dit jaar, met bijna 1.500 begunstigden uit 37 landen en een totale financiering van € 600 miljoen.

“De twee belangrijkste positieve effecten van BBI JU zijn nog steeds het structurerende en mobiliserende effect van belangrijke belanghebbenden in alle sectoren, regio’s en landen op het creëren van nieuwe waardeketens. BBI JU-projecten zullen naar verwachting meer dan 200 nieuwe sectoroverschrijdende samenwerkingsverbanden  en 180 nieuwe biogebaseerde waardeketens tegen 2020, ruim boven de doelstellingen van de Strategische Innovatie- en Onderzoeksagenda (SIRA), die oproept tot 36 nieuwe interconnecties en 10 nieuwe waardeketens. “

Concrete resultaten

De BBI JU-projecten leveren ook tastbare sociaal-economische resultaten op. “Ons portfolio omvat nu negen flagship-fabrieken die goed verspreid zijn over Europa, en in 2020 komen er nog twee bij. De eerste negen bioraffinaderijen creëren ongeveer 3.300 directe banen en meer dan 10.000 indirecte banen, de meeste op het platteland. In totaal deze negen flagships ontvingen € 195 miljoen aan subsidies, waarmee € 1,2 miljard aan particuliere investeringen werden benut, die diversificatie en groei van het inkomen van boeren mogelijk maakten en het platteland revitaliseren. Zodra ze operationeel zijn, zullen deze fabrieken de CO2-uitstoot met 600 kT / jaar verminderen en een voorproefje geven van onze bijdrage aan de Europese Green Deal.”

De oproep van dit jaar zal in dezelfde richting doorgaan, stelt Mengal. Met een indicatief budget van € 102 miljoen de oproep voor 2020 16 onderwerpen in vier strategische oriëntaties: grondstoffen, processen, producten en marktacceptatie. “Ik nodig u uit om deze kans aan te grijpen en lid te worden van onze community van begunstigden die samenwerken om een ​​biobased sector op te bouwen die Europa weer op de kaart als aantrekkelijk gebied voor investeringen in biobased industrieën.”

Beeld: DedovStock/Shutterstock