Lees verder
Een nieuw onderzoeksprogramma van Brightlands Materials Center gaat de ontwikkeling versnellen van nieuwe circulaire verpakkingsoplossingen voor consumentenproducten die in de supermarkt worden verkocht. Het programma richt zich op betere keuzes van polymeermateriaal om plastic verpakkingen te creëren met verbeterde recycleerbaarheid. Dit zal leiden tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot en bijdragen aan een meer circulaire economie.
Redactie / Geleen

Verpakkingsmaterialen die worden gebruikt om voedsel en andere producten te beschermen en te bewaren, vormen een uitdaging voor de recycle-keten vanwege het gecombineerde gebruik van verschillende materialen. In het nieuwe programma voor circulaire verpakking maakt Brightlands Materials Center gebruik van uitgebreide polymere materialen en kennis over verwerking die is gegenereerd in zijn andere onderzoeksprogramma’s. Het eerste project binnen het nieuwe onderzoeksprogramma gaat nieuwe verpakkingsfilms ontwerpen die minder complex zijn en het ‘oogsten’ van polymeren uit de verpakking mogelijk maken tijdens in de recyclagefase. De nieuw gerecyclede materialen – in dit geval polyolefinen – kunnen vervolgens worden hergebruikt als grondstof in nieuwe, hoogwaardige kunststofproducten.

De lancering van het nieuwe programma voor circulaire verpakking markeert het vijfjarig bestaan van Brightlands Materials Center. Het centrum is een gezamenlijk initiatief van TNO en de Provincie Limburg.

Beeld: nicemyphoto/Shutterstock