Lees verder
Team GENAB uit Italië heeft de editie 2022 van BIC's European Biobased Student Innovation Challenge (BISC-E) gewonnen. Tijdens de finaleronde, die op 13 oktober 2022 virtueel werd gehouden, presenteerden Bisrat Bekele en Peter Sseguya hun innovatie, natuurrubber uit gemodificeerde zwarte gist, aan een online bijeenkomst van BIC-leden.
Redactie / Brussel

De jaarlijkse wedstrijd maakt deel uit van de inspanningen van BIC om baanbrekende innovaties in de biobased sectoren te bevorderen tussen veelbelovende Europese universiteitsstudenten. In verschillende Europese landen vinden nationale voorrondes plaats voordat de vijf finalisten door een deskundige jury worden geselecteerd.

Tijdens de finaleronde legde GENAB uit waarom zwarte gist – met zijn lage nutriëntenbehoefte en thermotolerantie – de ideale gastheer zou zijn voor de productie van ectopische rubberdeeltjes. Ongeveer 70% van het rubber dat op de wereldmarkt wordt gebruikt, is synthetisch en wordt niet op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. De overige 30% is afkomstig van natuurlijke bronnen, die eindig zijn. Met behulp van een fermentatieproces op de zwarte gist heeft GENAB een innovatief, biobased rubberproduct geproduceerd dat duurzaam, economisch levensvatbaar en milieuvriendelijk is. Dit opent de mogelijkheid dat zwarte gist een nieuwe duurzame bron van natuurlijk rubber wordt.

Hoofd Human Capital & Stakeholder Relations bij BIC, Nelo Emerencia benadrukte dat het feit dat de scores zo dicht bij elkaar lagen, wijst op het hoge niveau van de inzendingen in de wedstrijd van dit jaar.

Lees meer op de website van BIC.

Beeld: Team GENAB