Lees verder
Het Delftse studententeam WaterSkins heeft de eerste prijs gewonnen in de internationale finale van de studentencompetitie BISC-E met hun idee voor de productie van kunstleer uit afvalwaterstromen.
Redactie / Brussel

Bij BISC-E krijgen studententeams de opdracht een nieuw biobased product of proces te ontwerpen dat bijdraagt tot een vermindering van het gebruik van fossiele grondstoffen. De wedstrijd is oorspronkelijk opgezet door TKI-BBE. Dankzij de steun van het Bio-based Industries Consortium is het uitgegroeid tot een belangrijke internationale wedstrijd. Dit jaar hebben 16 teams deelgenomen.

Schoon water

Met een innovatief productieproces voor kunstleer wil team WaterSkins bijdragen aan voldoende schoon water wereldwijd. Allereerst door de zuivering van afvalwater rendabeler te maken. Hun proces produceert een leerachtig materiaal met behulp van het polymeer kaumera. Hierdoor wordt het financieel interessanter om afvalwater te zuiveren. Tegelijkertijd kan WaterSkin een deel van de zwaar vervuilende productie van leerproducten vervangen en ook op die manier zorgen voor meer schoon water.

Op de tweede plaats eindigde het Ierse team PhytoTowel: het zuiveren van vervuild oppervlaktewater door het circulair kweken van eendenkroos, een van de snelst groeiende planten ter wereld. Eendenkroos absorbeert de vervuilende stoffen en zorgt ervoor dat er alleen schoon water overblijft. Door het eiwitrijke kroos daarna te oogsten, kan het worden gebruikt als bijvoorbeeld diervoeder of meststof.

De derde prijs gaat naar het Belgische team Loaf Foam. Alleen al in Vlaanderen wordt jaarlijks 44 miljoen kilo brood weggegooid, wat betekent dat bijna 20 miljoen kilo zetmeel wordt verspild. Loaf Foam maakt duurzame, biologisch afbreekbare en biobased verpakkingschips (packing peanuts). Het bespaart veel fossiele grondstoffen en voorkomt milieuvervuiling.

Het Europese BISC-E-slotevenement vindt volgend jaar plaats in Nederland en wordt georganiseerd door TKI-BBE.

Kijk voor meer informatie op de BISC-E website. Pitches van de deelnemende teams zijn ook te vinden op het YouTube-kanaal van het Bio-based Industries Consortium.

Beeld: Waterskins