Lees verder
Heijmans, een van de grootste bouw- en vastgoedbedrijven van Nederland, heeft een overeenkomst getekend met Staatsbosbeheer om samen duurzamer en gezonder te kunnen gaan bouwen.
Redactie / Rosmalen

Dat maakten beide partijen maandag (20 december) bekend. Het gaat bij de samenwerking onder meer om het leveren en afnemen van biobased materialen, waaronder hout. Recent kondigde Heijmans aan om vanaf januari 2022 houtskeletbouw-woningen te gaan realiseren en versneld op te schalen naar grootschalige productie in een eigen energieneutrale fabriek.

Staatsbosbeheer oogstte de afgelopen jaren zo’n 300.000 m³ duurzaam geproduceerd (FSC-gecertificeerd) rondhout, waarvan 45 procent wordt toegepast in de bouwsector. De natuurbeheerder gaat onder meer kennis en kunde met Heijmans delen over de mogelijke toepassingen van hout en inzichten in de kwaliteit van verschillende houtsoorten.

Bos aanplanten

Als onderdeel van de samenwerking wordt de mogelijkheid onderzocht om gezamenlijk bos aan te planten, te oogsten, te bewerken en te verwerken in de nieuwe houtskeletbouw-woningen. Ook onderzoeken beide partijen of het mogelijk is om een Nederlandse markt voor CO2-credits te ontwikkelen en daarmee de bosbouw in Nederland te ondersteunen. Het aankopen van credits gebeurt vrijwillig om de korte termijn CO2-effecten van activiteiten te verminderen. Voor de langere termijn wordt gewerkt aan fundamentele maatregelen, zoals emissieloos materieel.

Gezonde leefomgeving

Een belangrijke pijler onder de samenwerking is de gezamenlijke ambitie om gezonde leefomgevingen te maken. Heijmans heeft veel grondposities en werkt aan verschillende gebiedsontwikkelingen waarbij Staatsbosbeheer een rol kan spelen. Staatsbosbeheer streeft er volgens het strategisch programma ‘Groene Metropool’ naar, groen binnen bereik te brengen van zoveel mogelijk stadsbewoners en bij te dragen aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat in de steden. Dit sluit aan op de ambitie van Heijmans om de omgeving altijd beter achter te laten dan ze voor de start van werkzaamheden werd aantroffen.

Lees meer op de websites van Heijmans en Staatsbosbeheer.

Beeld: Alex Stemmers/Shutterstock