Lees verder
Staatsbosbeheer, bouwbedrijf BAM Wonen, IBI2, Pontmeyer en Jongeneel hebben een overeenkomst getekend voor de gezamenlijke productie, bewerking en verwerking van 75.000 vierkante meter 100% biobased en gerecycled plaatmateriaal voor de woningbouw. De grondstof daarvoor is resthout uit Nederlandse bossen en van de bouwplaats.
Redactie / Amsterdam

Staatsbosbeheer wil de reststromen uit Nederlandse natuurgebieden, zoals maaisels en tak- en tophout zo hoogwaardig mogelijk verwerken. Door de houten reststromen van Pontmeyer en Jongeneel te combineren met deze vraag, is IBI2 in staat om de stromen te verwerken tot een 100% biobased spaanplaat of OSB (oriented strand board)-gelijkwaardige plaat, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van een biobased binder. Parallel daaraan wordt het houtafval van de BAM Wonen bouwplaatsen gescheiden en op dezelfde manier verwerkt. In totaal levert dit 75.000m2 plaatmateriaal op. Dat wordt vervolgens weer gebruikt in woningen van BAM Wonen, zoals de nieuwe, duurzame Flow woning.

Eind vorig jaar sloot Staatsbosbeheer ook een overeenkomst met bouwbedrijf Heijmans voor de levering van biobased bouwmaterialen zoals hout en het versterken van natuur in nieuwe woonwijken en gebiedsontwikkelingen.

“Staatsbosbeheer wil met zijn terreinen en producten een bijdrage leveren aan een circulaire samenleving”, zegt Zwier van Olst, manager Markt & Ontwikkeling Staatsbosbeheer. “Dit doen we onder meer door natuurlijke grondstoffen uit onze gebieden in duurzame ketens en kringloopprocessen te brengen. We streven ernaar hierbij de grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk toe te passen. Daarmee blijft de opgeslagen CO2 vastgelegd.”

Beeld: Piotr Krzeslak/Shutterstock