Lees verder
Met de aangekondigde sluiting van de kolencentrale in Aberthaw, is RWE de derde energieproducent die de komende maanden zijn kolencentrales in Groot-Brittannië afstoot.
Redactie / Londen

In februari dit jaar maakte energieproducent EDF Energy bekend dat de 2.000MW Cottam kolencentrale in North Nottinghamshire (foto) al op 30 september dicht gaat. Net als RWE verwijst EDF naar de ‘uitdagende’ marktomstandigheden en de druk om stroomproductie te decarboniseren. In juni kondigde energieproducent SSE dat de Fiddler’s Ferry centrale nabij Warrington in Cheshire in maart 2020 ook de poorten sluit. Volgens SSE kan deze centrale van 1,510MW niet meer concurreren met gasgestookte centrales en hernieuwbare energie.

Door de reeks sluitingen verdwijnt er 5 GigaWatt aan op steenkool gebaseerde energieproductiecapaciteit in het Verenigd Koninkrijk. Volgend voorjaar zullen er nog maar 4 kolencentrales open zijn: West Burton A en Ratcliffe-on-Soar in Nottinghamshire, Kilroot in Noord-Ierland en Drax in Noord-Yorkshire. Voor de laatste centrale zijn overigens plannen om deze om te bouwen naar gas.

Deze afname betekent echter allerminst dat de capaciteit alleen maar met hernieuwbare energie wordt ingevuld. De nieuwe Britse premier Boris Johnson zei eind juli in het Lagerhuis dat het tijd is voor een nucleaire renaissance: ‘Kernenergie moet beslist een onderdeel worden van de energiemix, waarmee we onze CO2-doelstellingen kunnen halen’.