Lees verder
De chemische en kunststofproducerende industrie en rijksoverheid hebben een Green Deal Groencertificaten afgesloten, waarmee bedrijven in de productieketen kunnen aantonen dat zij op transparante wijze duurzame biomassa verwerken en eindproducten leveren.
Den Haag

Steeds vaker worden hernieuwbare grondstoffen (biomassa) voor toepassingen in chemische producten en kunststoffen ingezet. Dit sluit aan bij de bredere ontwikkeling richting een circulaire economie. Reinier Gerrits, Hoofd Energie en Klimaat bij de VNCI: ‘De chemische industrie is vastbesloten haar ambitie om in 2030 15% hernieuwbare grondstoffen te gebruiken waar te maken. Met deze Green Deal werkt de VNCI samen met de andere deelnemers aan een van de randvoorwaarden om in het verduurzamen van grondstoffengebruik in de chemie een belangrijke stap te zetten.’

Traceerbaarheid


Groencertificaten garanderen dat chemische producten en kunststoffen ook daadwerkelijk bijdragen aan de transitie van fossiele naar duurzame, hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast helpen ze biomassa in de keten te traceren is, vooral omdat voor de productie van chemische producten en kunststoffen in de diverse processtappen meerdere grondstoffen en halfproducten verwerkt worden tot soms complexe eindproducten.

Deelnemers aan de Green Deal zijn de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK), de Vereniging van Kunstofleveranciers (Plastics Europe), Sabic, BASF, Kellpla Group en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Meer informatie en voorbeelden van ondernemingen die de Green Deal methode al succesvol hebben ingezet zijn te vinden op de speciale website.