Lees verder
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Chemie (VNCI) ziet de Europese Green Deal als een kans om de economie van de EU te verduurzamen. "De Nederlandse chemie steunt de doelstelling van de Commissie om in 2050 broeikasgasneutraal te zijn", laat de VNCI weten.
Redactie / Den Haag

De sector kan daarbij niet alleen zelf bijdragen aan het halen van de doelstellingen, maar ook andere sectoren helpen te verduurzamen, door het ontwikkelen van nieuwe innovatieve oplossingen en het creëren van circulaire waardeketens. Bernard Wientjes, voorzitter VNCI zegt in een reactie: “Het is mooi om te zien dat er een gelijker speelveld ontstaat. Nederland liep in de discussie voorop, maar met de Green Deal gaan we een versnelling maken in heel Europa. En dat is nodig om tot een CO2-neutrale economie te komen.”

Concrete daden

Volgens Wientjes is het wel belangrijk dat de chemische industrie als partner en leverancier van oplossingen betrokken blijft in het proces. “Daarom is het goed om te zien dat Commissaris Timmermans begin 2020 komt met Europees industriebeleid gericht op innovatievermogen en het bouwen van nieuwe waardeketens. Daarmee maakt Europa duidelijke keuzes en kan de industrie de versnelling en politieke woorden ook omzetten in concrete daden.”

De Europese Green Deal sluit aan bij de integrale oplossingsrichtingen die eerder zijn gepresenteerd zijn in het VNCI-rapport Chemistry for Climate. Daarin vraagt de VNCI aandacht voor zowel de energietransitie als de klimaattransitie: verder kijken dan de eigen schoorsteen, investeren in de waardeketens van de toekomst. Dat betekent aandacht voor inzet van reststromen en biomassa als grondstof, mechanische en chemische recycling, verregaande elektrificatie van industriële processen en opvang en recycling van CO2.