Lees verder
Ook na het vertrek van Eurocommisaris Frans Timmermans blijft de Europese Green Deal het middelpunt van het beleid van de Europese Commissie. Dat onderstreepte EC-voorzitter Ursula von der Leyen deze week in haar ‘State of the Union’ toespraak.
Redactie / Brussel

Von der Leyen sprak over een ‘kokende planeet’ die leidt tot extreme temperaturen, droogtes, stormen en bosbranden. “De Europese Green Deal is geboren uit de noodzaak om de planeet te beschermen, maar ook ontworpen als een kans om toekomstige welvaart te behouden. We hebben de klimaatagenda verschoven naar een economische agenda.”

Zij sprak zich uit voor de biodiversiteit en natuurbehoud, maar ook voor voedselzekerheid dankzij een sterke en duurzame landbouw. De rol die boeren spelen in de onafhankelijkheid van Europa op het gebied van de voedselvoorziening is niet vanzelfsprekend, aldus de voorzitter. Onder meer de Russische oorlog in Oekraïne laat dat zien. Daarom wil zij een strategische dialoog starten over de toekomst van de landbouw in de EU.

Daarnaast blijven innovatie en de concurrentiekracht van de Europese industrie een belangrijk punt van focus. “Het is noodzakelijk voor de economie en de nationale veiligheid om een Europese voorsprong te behouden op het gebied van kritieke en opkomende technologieën. Dit Europese industriebeleid vereist ook gemeenschappelijke Europese financiering.”

De volledige toespraak van Von der Leyen is te vinden op de website van de Europese Commissie.

Beeld: Alexandros Michailidis/Shutterstock