Lees verder
Grassa BV, onderdeel van het BioTreatCenter en gevestigd op Brightlands Campus Greenport Venlo, gaat een bioraffinaderij ontwikkelen voor groentereststromen. Het Limburgse ontwikkelingsfonds LIOF stelt daar een lening van circa een kwart miljoen euro voor beschikbaar.
Redactie / Venlo

Eerder bouwde Grassa! mobiele bioraffinage-installaties voor gras, die in samenwerking met diverse waterschappen ook werden getest voor waterplanten. Nu stort het bedrijf zich op reststromen van groenteverwerkers. Ook wordt er alvast gekeken naar reststromen uit de tuin- en akkerbouw.

Groentereststromen bevatten veel waardevolle stoffen, zoals eiwitten, vezels en mineralen. Met een geavanceerd bioraffinageproces gaat Grassa! die stoffen eruit halen. De lening van LIOF wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van een complete installatie hiervoor. ‘Die zal op diverse punten uniek zijn’, zegt projectleider Marieke Vanthoor: ‘Al was het maar vanwege de andere bladstructuur van groente. Bovendien gaat het niet alleen om techniek. Ook de economische business case moet worden gevalideerd.’

‘Het Grassa-concept laat mooi zien hoe ondernemerschap, innovatie en verduurzaming van de agrifoodsector samen kunnen gaan. We steunen dit initiatief dan ook graag,’ aldus het LIOF.