Lees verder
Rijden op wegen van gerecycled plastic. Het klinkt misschien nog als toekomstmuziek, maar toch wordt er bij VolkerWessels onderneming KWE hard aan gewerkt. Gerecycled plastic moet al het asfalt gaan vervangen.
Amersfoort

Anne Koudstaal en Simon Jorritsma bedachten de PlasticRoad in 2015. Inmiddels zijn er met Wavin en Total concrete stappen gezet in het realiseren van de weg.

De PlasticRoad wordt gemaakt van gerecycled plastic afval, dat wordt omgezet in lichtgewicht elementen. Deze elementen hebben een holle constructie die kan worden gebruikt om kabels en leidingen weg te werken, maar ook als waterberging. Ander bijkomend voordeel is dat de elementen aan het einde van hun levensduur gerecycled kunnen worden. Dit draagt bij aan een circulaire economie en een schoner milieu.

Levensduur

PlasticRoad is bovendien een vrijwel onderhoudsvrij product, schrijven Koudstaal en Jorritsma op hun website. ‘Het is ongevoelig voor corrosie en weersinvloeden. Zo kan het met gemak temperaturen van -40 tot +80 graden Celsius aan en is het veel beter bestand tegen chemische aantastingen. De inschatting is dat de levensduur van wegen verdrievoudigd kan worden. Dit betekent minder en korter onderhoud aan wegen, dus minder tot geen files en/of omleidingen voor automobilisten.’

Naar verwachting zal het eerste prototype eind dit jaar klaar zijn.