Lees verder
Met een bouwpakket voor een windmolen van gerecycled plastic won studentteam D.O.N.E. van het Friesland College in april de Energie OntwerpChallenge van Stichting SmartCirculair.
Redactie / Leeuwarden

Dit bouwpakket is geen speelgoed. De windmolen levert volgens de bedenkers namelijk voldoende elektriciteit op om een kamer van energie te voorzien. Wellicht onhandig in drukbevolkt gebied, maar ideaal voor de energiebehoefte van mensen in ontwikkelingslanden.

Verrassende eenvoud

De windmolen bestaat uit vier halve bollen, een as, een aantal tandwielen en dynamo’s. Alle onderdelen zijn in een 3D-printer gemaakt van gerecycled plastic. “Het windmolentje is verrassend vanwege de eenvoud, het gebruik van recycled materialen, componenten zoals een fietsdynamo, het aerodynamisch ontwerp, een opschaalbaar plan en de lage productiekosten”, zegt juryvoorzitter Ruud Koornstra. “Jullie begrijpen hoe de nieuwe circulaire economie wordt vormgegeven.”

“Het niveau van de inzendingen is zo ongelooflijk hoog, dat het voor ons moeilijk was om een winnaar te kiezen”, zegt Koornstra. “Vaak wordt er over MBO’ers gezegd: dit zijn de handen in de bouw. Wat bewijzen deze teams het tegendeel. Dit is de toekomst van Nederland, met deze jongens en meiden gaan we het verschil maken.”

Special awards

Vanwege het hoge niveau van de inzendingen voor de Energie OntwerpChallenge besloot de jury drie ‘special awards’ uit te reiken. Deze gingen naar:

  • Blue Glow (lichtgevende algen) van het Friesland College Leeuwarden
  • Een innovatieve waterkrachtcentrale van het ROC Midden Nederland Amersfoort
  • Het slimme ‘energie uit trillingen en geluid concept’ dat bijvoorbeeld de overlast van windmolens kan verminderen en tegelijk energie opwekt, van de Young Engineers uit Nieuwegein.

Beeld: Chones/Shutterstock