Op dit moment bestaat meer dan driekwart van de gekleurde steentjes uit ABS: nieuwe (‘virgin’) plastics op basis van fossiele grondstoffen. Het bedrijf zoek wel naar alternatieven en heeft daarbij inmiddels al meer dan 600 materialen getest. Zo waren er plannen om de steentjes te produceren van biobased grondstoffen. Die bleken niet de vereiste sterkte te halen. Ook probeerde Lego de steentjes volledig van gerecyclede flessen te maken. Die pogingen werden gestaakt vanwege kosten- en productieproblemen.
Lego geeft echter net op, zegt CEO Niels Christiansen in de krant. Het bedrijf is bereid om tot 70% meer te betalen voor gecertificeerde hernieuwbare hars waarvan de steentjes worden gemaakt. Dat aanbod moet kunststoffabrikanten overhalen om de productie te verhogen. Tegen 2032 wil Lego volledig overschakelen op hernieuwbaar en gerecycled plastic.
Dit betekent niet dat Lego speelgoed duurder wordt. Christiansen vertelde aan The Guardian dat het bedrijf de extra productiekosten op zich neemt om consumenten niet af te schrikken. Het hoopt dat de kosten door de hogere productievolumes in de toekomst zullen dalen.
Zie ook:
- LEGO trekt handen af van circulaire of biobased blokjes (Agro&Chemie, 27-9-2023)
- Biogrondstoffen ‘super belangrijk’ voor LEGO (Agro&Chemie, 9 december 2021)
- Biobased Lego blokjes dit jaar in Nederland (Agro&Chemie, 14 september 2018)
- Speelgoedsector verduurzaamt (Agro&Chemie, 24 juli 2016)
Beeld: Jfkjaya/Shutterstock