Lees verder
BanBao kondigde vorige week aan dat het speelgoedblokjes van 100 procent biobased kunststof gaat introduceren. Daarmee troeft de Chinese Lego-kloon de Deense multinational af. Deze wil uiteindelijk het materiaal - ABS - verbiobaseren, alleen dat duurt nog even. De vraag is wel of de biobased blokjes een vergelijkbare kwaliteit hebben.
Venlo

De steentjes van BanBao, die compatibel zijn met lego, zijn gemaakt van bio-PE. Volgens de ontwerper Robert de Waal van Biopromotions heeft de bio-PE-blend dezelfde eigenschappen als ABS. ‘Qua trek- sluitkracht presteren de blokjes hetzelfde, ook qua levensduur kunnen deze zich meten met de ABS-blokjes van Lego’, aldus De Waal.

Volgens BanBao zijn de blokjes 100 procent biobased. Dat geldt voor het materiaal en voor de toevoegingen voor kleur en het versterken van de bovengenoemde eigenschappen. De Waal verbaast zich over het feit dat Lego meer dan 100 miljoen gaat investeren in een biobased pendent van ABS.

Vraagtekens bij kwaliteit

Overigens is het maar de vraag of BanBao de kwaliteit van ABS gaat benaderen. Jan Ravenstijn, consultant op gebied van (biobased) kunststoffen, vindt het een sterk verhaal. ‘Ik heb vanuit Dow veelvuldig samengewerkt met Lego op gebied van materiaalonderzoek. Hun eisen aan het materiaal zijn zeer streng. Qua materiaaleigenschappen zijn PE en ABS niet echt vergelijkbaar. Qua hitteresistentie, krimp, trek- en sluitkracht scoren beide typen uiteenlopend. Maar goed, ik heb het materiaal nog niet onder ogen gehad. Ik ben wel zeer benieuwd.’
BanBao heeft in ieder geval wel een naam hoog te houden. In het veld van Lego-klonen worden de Chinezen betiteld als een ‘absolute topper’ onder de Lego-concurrenten. Sinds 2010 mogen de Lego-blokjes worden nagemaakt. Sindsdien zijn er ettelijke ondernemingen die in de slipstream van de Denen meeliften met de populariteit van de iconische ABS-blokjes.