Lees verder
Ondanks eerdere beloftes blijft LEGO virgin aardolie gebruiken in de bouwsteentjes, meldt CEO Niels Christiansen van de grootste speelgoedfabrikant ter wereld in de Britse zakenkrant Financial Times. Gerecycled of biobased plastic zou voor meer uitstoot zorgen.
Redactie / Londen

LEGO maakte twee jaar geleden bekend dat het een nieuw bouwsteentje had ontwikkeld dat was gemaakt van gerecycled PET. De bedoeling was om dit grootschalig toe te passen in de productie van nieuwe Legosteentjes. Ook paste LEGO biobased plastics toe voor sommige onderdelen, zoals de buigzame stukjes plastic die bomen moeten voorstellen.

Nog tijdens het Biorizon Jaarevent in december 2021 zei VP Materialen Nelleke van der Puil dat alle LEGO steentes tegen 2030 van duurzame materialen zouden worden gemaakt. Circulariteit zou de standaard zijn, en biobased grondstoffen zouden ‘super belangrijk’ worden om duurzame groei te bereiken.

Dat wordt nu allemaal teruggedraaid. Voor de felgekleurde rechthoekige bouwblokjes blijft het bedrijf ABS toepassen, ook al heeft dat een grote CO2-footprint. Christiansen zei in de Financial Times dat gerecycled PET nog meer uitstoot zou veroorzaken, omdat daarvoor nieuwe machines nodig zijn. Hergebruik zou een betere oplossing zijn. In de VS en Canada heeft LEGO al een inzamelingsprogramma opgezet, in Europa en het Verenigd Koninkrijk nog niet.

Beeld: Jfkjaya/Shutterstock