Lees verder
Zwolle had de primeur in 2018: de eerste lichtgewicht weg van gerecycled plastic. Tegenwoordig brengt producent PlasticRoad circulaire, klimaatadaptieve, lichtgewicht (CCL) wegen commercieel op de markt. Zelfs voor het voetpad naar de hoofdingang van pretpark de Efteling.
Redactie / Vianen

“Wij hebben als Efteling de ambitie om klimaatneutraal te worden, afvalpreventie en hergebruik spelen daarin een belangrijke rol”, zegt Wyke Smit, Team Lead Bestuurlijke Zaken van de Efteling. “Met die gedachte omarmen wij dit initiatief en werken we graag samen met PlasticRoad.”

De volgende commerciële samenwerkingen krijgen inmiddels vorm:

  • Gemeente Almere: aanleg eerste parkeerplaatsen en woonstraat (juni 2021);
  • Provincie Overijssel & gemeente Hardenberg: aanleg carpoolplaats (verwacht: na de zomer 2021);
  • TU Delft: aanleg fietspad om gezamenlijk sensoren door te ontwikkelen (zomer 2021);
  • ProRail: verkenning CCL-product als schouwpad (pad direct langs het spoor) om vanuit duurzaamheidsambitie wateroverlast aan te pakken en te experimenteren met modulair en circulair bouwen.

“Sinds de eerste pilots met het product in 2018 heeft PlasticRoad een flinke reis afgelegd”, zegt Eric Kievit, Managing Director bij PlasticRoad “Onze industrieel geproduceerde producten van gerecycled afval zijn vanaf nu commercieel verkrijgbaar, wij zijn er klaar voor.”

Vernieuwd productportfolio

Met de introductie van de CCL-varianten komt het productaanbod van PlasticRoad in een volgende fase. Zo worden de kunststof wegelementen inmiddels industrieel geproduceerd, met VolkerWessels en Wavin als aandeelhouders. Het gerecycled kunststof dat wordt verwerkt in de wegelementen bestaat voor 100% uit gerecycled huishoudelijk afvalplastic.

De verhardingsconstructie is sterker en nóg lichter geworden – van 48 naar grofweg 40 kg/m2. Het pas geïntroduceerde nieuwe product CCL300 biedt bovendien een filtersysteem dat het hemelwaterriool volledig uitspaart. Vernieuwde sensoren maken de koppeling aan bestaande verkeersmanagementsystemen mogelijk.

PlasticRoad werpt de blik inmiddels ook naar het buitenland en heeft de ambitie om internationaal haar productportfolio uit te rollen. Een eerste pilot wordt aangelegd in Mexico.

Het PlasticRoad consortium bestaat uit VolkerWessels, Wavin, Zensor, Smits Neuchatel Infrastructuur, Primum, ND Instituut, gemeente Zwolle en provincie Overijssel.

Beeld: PlasticRoad/YouTube