Lees verder
Deze week wordt Gent dé Europese hoofdstad van de biotechnologie en life sciences. Op 14, 15 en 16 mei brengt Bio€quity de belangrijkste biotech investeerders en groeibedrijven samen. Op 17 mei komen 1200 Europese biotech experten en bedrijfsleiders samen op het congres Knowledge for Growth.
Redactie / Gent

In Vlaanderen is de biotech sector goed voor meer dan 20.000 directe en 80.000 indirecte banen. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie flanders.bio. Samen met VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), FIT (Flanders Investment & Trade), VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) en Stad Gent slaagde flanders.bio erin Bio€quity te overtuigen voor Gent te kiezen voor het investeerderscongres. Gent telt meer dan 70 biotech bedrijven, bijvoorbeeld in het Wetenschapspark in Zwijnaarde.

‘Vlaanderen behoort tot de vijf belangrijkste life sciences clusters in Europa’, stelt Claire Tillekaerts, topvrouw van Flanders Investment & Trade. ‘Indien onze regio op het hoogste niveau wil blijven meespelen, dan moet het haar potentieel sterker internationaal vermarkten.’ Die ambitie past in de internationaliseringstrategie van de Vlaamse economie: Vlaanderen versnelt!

Sterke groei

‘Dat meer dan 100 jonge groeibedrijven uit de hele wereld in Gent de kans krijgen om investeerders te overtuigen, is belangrijk voor de groei en de innovatieve kracht van de sector’, aldus Willem Dhooge, Managing Director van sectororganisatie flanders.bio. ‘De life sciences industrie groeit sterk in Vlaanderen. Hier worden elk jaar 10 tot 15 start-ups opgericht, onder meer vanuit de academische wereld en grote bedrijven. Een aantal evolueert verbazend snel tot middelgrote bedrijven met een duidelijk internationale focus.’

1200 experts

Het congres knowledge for growth, in ICC Gent, is één van de belangrijkste regionale biotech- en life sciences conferenties in Europa, met meer dan 1200 Belgische en internationale experts en bedrijfsleiders van meer dan 450 organisaties in de life sciences.

Willem Dhooge: ‘Vlaanderen heeft binnen Europa een leidende positie in de life sciences. Denk maar aan VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en IMEC die wereldtop zijn in hun onderzoeksdomeinen. Daarnaast is er een ecosysteem van sterk groeiende of gevestigde bedrijven, zoals Ablynx, argenx, Galapagos en Janssen Pharmaceutica. Net daarom wil flanders.bio een actief samenwerkingsplatform zijn tussen onze stakeholders en de meer dan 300 bedrijven in de sector.’

Beurswaarde

Belgische bedrijven vertegenwoordigen 18% van de beurswaarde van alle Europese biotech bedrijven (122 miljard euro). Bijna de helft van het kapitaal in onze bedrijven komt uit de Verenigde Staten. Ondertussen zijn er 4 Belgische biotech bedrijven genoteerd op Nasdaq. Argenx trok vorig jaar nog naar deze Amerikaanse technologiebeurs. De life sciences- en biotechsector telt een groeiend aantal openstaande vacatures.