Lees verder
De productie van blauwe waterstof (waterstof uit industriële restgassen) moet niet in aanmerking komen voor SDE++ subsidie. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deze week in een advies aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het H-Vision megaproject in de Rotterdamse haven komt hierdoor mogelijk op losse schroeven te staan.
Redactie / Den Haag

H-vision zou een van de grootste waterstofprojecten van Nederland worden en vereist een miljardeninvestering. De consortiumpartners, waaronder Air Liquide, Shell, Exxonmobil, BP en Vopak willen in Rotterdam twee fabrieken bouwen waarmee waterstof kan worden gemaakt uit industriële restgassen en aardgas. CO2 uit het productieproces zou moeten worden opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee.

Volgens het PBL is deze manier van waterstofproductie reeds een bestaande commerciële activiteit en kan een subsidie voor de kosten van waterstoffabrieken de markt verstoren. Bovendien plaatst het PBL kanttekeningen bij de plannen voor de afvang en opslag van CO2 (CCS) uit de waterstofproductie. Dit zou veel meer energie kosten dan het afvangen en opslaan van CO2 bij de rechtstreekse verbranding van aardgas of industriële restgassen.

Beeld: H-Vision