Lees verder
Met een op houtvezels gebaseerde verpakking voor kant-en-klaar maaltijden heeft het Fins-Britse bedrijf Huhtamaki Lurgan de innovatieprijs “Bio-based Materiaal van het Jaar 2020” gewonnen.
Redactie / Dollingstown

Het product, dat onder de merknaam Fresh op de markt komt, is ontwikkeld in een samenwerking van Huhtamaki, Saladworks (UK) en Södra (Zweden), via het gelijknamige, door BBI JU gefinancierde Horizon 2020 project dat eind juli 2020 wordt afgerond.

Fresh verschilt functioneel niet van de bekende zwarte plastic maaltijdbakjes, maar is biodegradeerbaar, kan in de papierbak en is dus gemakkelijker te recyclen en volledig thuiscomposteerbaar. Fresh is voedselveilig, mag in de oven of de magnetron en vervormt niet bij verhitting. Bovendien zien de bakjes er aantrekkelijk uit en voelen ze natuurlijk en koel aan. Ze worden geproduceerd door Huhtamaki Lurgan in Noord-Ierland, op speciaal ontwikkelde machines. Als grondstof wordt gebruik gemaakt van natuurvezels uit FSC gecertificeerde noordelijke bossen.

De tweede plaats in de innovatiewedstrijd ging naar zelfklevende tape van monta Klebebandwerk (Duitsland), die bestaat uit 90% hernieuwbare grondstoffen. Met een op papier gebaseerde, composteerbare functionele barrièrecoating voor voedselverpakkingen, cosmetica en geneesmiddelen, behaalde Fraunhofer ISC (Duitsland) de derde plaats.

De winnaars werden vorige week bekendgemaakt tijdens het online-evenement “13th International Conference on Bio-based Materials” van het nova Instituut.

Beeld: Huhtamäki Oyj