Lees verder
Met 20 biobased-circulaire projecten kan de procesindustrie meer dan de helft van zijn klimaatdoelen bereiken in de Delta regio. Dat stelt CE Delft in een nieuw onderzoeksrapport in opdracht van Circular Biobased Delta, dat werd ondersteund door de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.
Redactie / Delft

CE Delft stelde een routekaart op die inzicht geeft in het effect op CO2-reductie van een portfolio aan biobased-circulaire projecten uit de uitvoeringsagenda 2020-2030 van Circular Biobased Delta. Het gaat veelal om projecten van kleinere innovatieve spelers, in verschillende stadia van ontwikkeling. Conclusie: het realiseren van deze biobased-circulaire projecten kan 5,4 miljoen ton CO2-eq per jaar besparen. Dat is een substantiële bijdrage aan de landelijke klimaatdoelstellingen voor 2030.

Volgens Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, maakt het onderzoek het potentieel en het belang van de projectenportfolio voor de nationale klimaatdoelstellingen tastbaarder. “Ook kunnen we gericht nieuwe projecten aanjagen zodat het eerst­volgende doel van 10 miljoen ton CO2-reductie in 2030 wordt gehaald.”

Oproep

Willem Sederel, voorzitter van Circular Biobased Delta, presenteerde de routekaart deze week aan het Topteam Chemie. Hij riep daarbij op tot steun aan de biobased-circulaire transitie: “Ondernemers en bedrijven in de circulaire biobased economie lopen tegen tal van barrières aan: financiering, wet- en regelgeving, de maatschappelijke discussie rond biomassa, duurzaamheidskader(s) biogrondstoffen en marktvraag om de belangrijkste te noemen.”

De overheid kan volgens Sederel bijvoorbeeld opschaling financieel ondersteunen, helpen bij het verbeteren van het imago van biogrondstoffen, praktische duurzaamheidskaders implementeren en de wet- en regelgeving versoepelen. Aan het Topteam Chemie vroeg Sederel meer kennis, kunde, netwerk en begeleiding te geven aan kleinere, innovatieve ondernemers. Ook zou er meer nadruk moeten zijn op circulaire biobased thema’s in de nationale kennis- en innovatieagenda en binnen de trilaterale agenda Nederland-Vlaanderen-Noordrijn-Westfalen.”

Economie van morgen

“Door ons nu in te zetten voor een duurzame groene chemiesector in Zuid-Nederland, werken we aan de economie van morgen en overmorgen”, zei Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. “Zo behouden we de werkgelegenheid in deze sectoren en bouwen we een unieke kennispositie op voor Europa en de wereld.”

Emmo Meijer, boegbeeld en voorzitter van het Topteam Chemie, onderstreepte het belang van de chemie voor de maatschappij in het algemeen en voor het bereiken van de klimaatdoelen in het bijzonder: “De sector heeft zich hiertoe gecomitteerd middels de routekaart 2050 Chemistry for Climate. De aanzet van Circular Biobased Delta geeft hierbinnen een innovatieve en impactvolle invulling die navolging mag krijgen in andere regio’s.”

Het rapport van CE Delft is te downloaden van de website van Circular Biobased Delta.

Beeld: Hakinmhan/Shutterstock