Lees verder
Na 10 jaar aan kop te hebben gelopen in het stimuleren van de biobased en circulaire economie in Zuidwest-Nederland (en ver daarbuiten), sluit Circular Biobased Delta (CBBD) haar activiteiten af met een slotbijeenkomst op 6 juli 2023.
Redactie / Bergen op Zoom

CBBD startte in 2012 als Biobased Delta met als uitgangspunt ‘Agro meets chemistry’: de landbouw werd gezien als toekomstige grondstofleverancier van de chemische industrie; een gedachte die we nog terugzien in het recente Groeifonds-voorstel Biobased Circular. CBBD speelde in de afgelopen jaren een belangrijke rol bij het tot stand brengen van sterke netwerken, het delen van kennis, het scheppen van voorwaarden voor technologische ontwikkeling, het helpen opbloeien van ondernemerschap, aandringen op betere wetgeving en financieringsmogelijkheden, alsmede regionale en internationale samenwerking.

Baanbrekende projecten werden van de grond getild, waarvan de impact de grenzen van Zuidwest-Nederland ver overschreed: op het gebied van natuurvezels, kansrijke gewassen, polymeren, chemische bouwstenen, kleurstoffen, pyrolyse, bio-asfalt, bouw en infra, een inkoopdatabase en ga zo maar door.

“Deze waardevolle activiteiten in het eerste kwartaal van 2023 worden overgedragen en overgenomen door andere platforms”, schrijft voorzitter Willem Sederel in de CBBD-nieuwsbrief van april. Actuele projecten als CHAPLIN (asfalt met biobased grondstoffen) en het Netwerk Chemische Recycling zullen “met dezelfde snelheid en dynamiek worden voortgezet als in 2022.”

De energie waarmee deze projecten doorgaan blijkt wel uit de hoeveelheid activiteiten en evenementen die de komende maanden op stapel staan:

 • 17 april: Conferentie No Time to Waste! (Den Haag)
  Resultaten van een onderzoek naar de hordes die ondernemers moeten nemen om de ‘End of waste’ status te krijgen voor hun circulaire producten.
 • 26 april Evenement NCR & PyroCHEM project: wet- en regelgeving in transitie (Moerdijk)
  Het Netwerk Chemische Recycling en het PyroCHEM (pyrolyse) project bundelen hun krachten
 • 8 mei Workshop: scheidingstechnieken bij Alfa Laval (Breda)
  Exclusief evenement voor de leden van Network Chemical Recycling
 • 14 juni Circulaire Kunststoffen Conferentie 2023 (Utrecht)
  Er is actie nodig om plastic afval aan te pakken en ervoor te zorgen dat het wordt gerecycled.
 • 21 juni Expeditiedag CHAPLIN (Utrecht )
 • 6 juli Bijeenkomst Circular Biobased Delta 10 jaar (Rabobank Bergen op Zoom)
  Een terugblik op 10 jaar duurzame vooruitgang en innovatie in de circulaire en biobased economy. En een vooruitblik op het voortzetten van de ontwikkeling en inzet van biobased routes en circulaire oplossingen.

Meer weten? Kijk op de website van Circular Biobased Delta.

Zie ook: Agro&Chemie uitgave 2012-1 (pdf, vanaf pagina 22)