Lees verder
Financiering is het grootste struikelblok in de transitie richting circulair of biobased. Dat blijkt uit een poll tijdens de ontbijtsessie van Circular Biobased Delta vandaag (30 maart) over de CO2-reductie van projecten in de Deltaregio.
Redactie / Bergen op Zoom

CE Delft inventariseerde onlangs een aantal van die projecten en schreef er het rapport ‘Routekaart naar CO2-reductie’ over. Uit deze Routekaart blijkt dat het niet altijd de grote bedrijven zijn die voor de grootste CO2-reductie zorgen. Vaak gaat het om innovaties door mkb, start-ups en scale-ups die nog niet zo bekend zijn. Twee ervan presenteerden zich tijdens de ontbijtsessie: Relement (bio-aromaten) en Alta Carbon Technologies (ACT, elektrolyten uit CO2 voor elektrische voertuigen).

“Financiers kijken toch naar wat ze kennen uit de fossiele wereld”, zegt Monique Wekking (CCO Relement). “Belangrijk is dus dat je kunt aantonen dat de industrie graag wil dat jouw product beschikbaar komt. Hopelijk gaan we daar binnenkort een goede stap mee maken. Maar uiteindelijk blijft het altijd spannend of we voldoende kunnen ophalen om commerciële fabrieken te kunnen realiseren.”

Winstgevende pilot

Frank Vergunst (oprichter van ACT): “Financiering ophalen is soms een hobbelige weg. Allereerst is het niet makkelijk om de routes in subsidieland te vinden. Daar zijn we inmiddels uit en nu zijn we in gesprek met allerlei fondsen. We hebben een interessant businessmodel en grote ambities, maar de eerste pilot is een beetje spannend. Als we die hebben gerealiseerd volgt de rest vanzelf wel, want we hebben een goede markt en ons verdienmodel is niet afhankelijk van subsidies. Met de pilot alleen al kunnen we winstgevend zijn.”

Dat is ook voor Relement een belangrijk uitgangspunt, stelt Wekking. “Zeker als er CO2 beprijzing komt, zal ons dat helpen en zulllen we waarschijnlijk sneller kunnen gaan.”

Ondersteuning

Deelnemers aan de ontbijtsessie gaven aan dat vooral ondersteuning bij het verwerven van de toegang tot financiering een van de belangrijkste aspecten is voor deelname aan de community van Circular Biobased Delta.

Nog steeds actueel in dit verband is de virtuele talkshow ‘Geld om te groeien, financiering van biobased innovatie’, met praktische tips over het vergroten van je kans op succesvolle financiering. Het online event is terug te kijken op de website van de Green Chemistry Campus.

Het rapport van CE Delft is te downloaden op de website van Circular Biobased Delta.

Beeld: kram-9/Shutterstock