Lees verder
De Nederlandse rijksoverheid stelt € 338 miljoen extra beschikbaar voor onderzoek en innovatie het opschalen van waterstof en groene elektronen in de energie-intensieve industrie, via het Nationaal Groeifonds. Dat maakte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vrijdag (9 april) bekend.
Redactie / Den Haag

Deze publieke investering moet in Nederland een krachtig en flexibel waterstofecosysteem creëren dat de basis vormt voor de opschaling van waterstof en elektrochemie. Zo ontstaan ook interessante verdienmodellen voor Nederland zowel in een mogelijke rol als producent of internationale distributeur. Industriële clusters waar hiervoor kansen liggen, zijn Noord-Nederland, Amsterdam, Rotterdam/Moerdijk, Zeeland, Arnhem, Brainport Eindhoven en Limburg (Chemelot).

Andere voorstellen

Naast het voorstel voor het opschalen van waterstof en elektrificatie heeft de ministerraad vrijdag nog 4 andere voorstellen op het gebied van onderzoek en innovatie goedgekeurd, voor kunstmatige intelligentie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata en quantumtechnologie. Ook voorstellen voor het versterken van infrastructuur (IenW) en kennisontwikkeling (OCW) zijn beoordeeld. Het ging in totaal om 15 aanvragen met een totaalbedrag van € 4 miljoen.

Het Nationaal Groeifonds heeft aangekondigd dat er dit jaar een tweede ronde volgt waarin verbeterde én nieuwe voorstellen kunnen worden ingediend voor financiering. Onderzoek en ontwikkeling (R&D) en innovatie blijft één van de pijlers van het fonds. In totaal is er € 20 miljard vanuit het fonds beschikbaar tot 2026.

Beeld: virtualtours.nl