Lees verder
Drie nieuwe, duurzame projecten in Oost-Nederland ontvangen samen een bijdrage van ruim € 2,8 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), meldt Stichting Kiemt.
Redactie / Arnhem

In het project ‘Circulair samenwerkingsproject voor duurzame viskweek in Oost Nederland’ worden visresten van zeevis verwerkt tot hoogwaardig visvoer voor de forellenkweek. Ook worden een nieuwe conserveringsmethode en een energieneutraal droogproces ontwikkeld. Het consortium bestaat uit Twentevis Viskweeksystemen (Azelo), FishPartners (Spakenburg), Dorset (Aalten) Gld en t Smallert (Emst). De totale omvang van het project is ruim € 3 miljoen en daarvan subsidiëren de EU en de provincies Overijssel en Gelderland bijna de helft.

Biogas in de bouw

In het project ‘Duurzame Brandstofketen’ wordt een pilotomgeving gecreëerd bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Renkum om het gebruik van biogas op bouwlocaties te testen. Hier valt veel duurzaamheidswinst te halen, want ieder jaar verbruiken aggregaten, pompen en andere bouwmachines ruim 500 miljoen liter (fossiele) diesel. Het consortium bestaat uit Gashouders (Arnhem) Waterschap Vallei & Veluwe (Apeldoorn), GMB (Opheusden), Koninklijke van Twist (Dordrecht), Buse-Group en HAN University of Applied Sciences (beide Arnhem). De omvang van het project is ruim € 860.000. De EU en Gelderland subsidiëren € 390.000.

Rolgordijnen  uit reststromen

Het project ‘Suremade’ ontwikkelt duurzame rolgordijnen en screens op basis van gerecycled polyester, gemaakt van rest- en afvalstromen uit de textielbranche. Wat er daarna overblijft, wordt weer gebruikt voor de ontwikkeling van een wandpleister. Het consortium bestaat uit Coulisse (Enter), Verosol (Eibergen), Gaudium (Winterswijk), Stichting Texperium (Haaksbergen) en Gebroeders van der Geest (Enschede). Zij ontvangen van de EU en de provincies Gelderland en Overijssel samen een subsidie van ruim € 940.000. De projectomvang bedraagt ruim € 2 miljoen.

In totaal werken 15 bedrijven en kennisinstellingen samen in deze drie innovatieve projecten, die zorgen voor meer duurzaamheid en minder CO2-uitstoot. Samen met Europa, Rijk en de provincies Overijssel en Gelderland investeren zij meer dan € 6,2 miljoen in Oost-Nederland.

Meer informatie is te vinden op de website van Kiemt.

Beeld: Krasula/Shutterstock