Gesteund door een publiek-privaat partnerschap met de Europese Commissie heeft BIC inmiddels meer dan 200 onderzoeks- en innovatieprojecten ondersteund via de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU). Elke euro aan overheidsfinanciering heeft 3,50 euro aan privé-investeringen opgeleverd, een model waar volgens Rupp “de hele wereld jaloers op is”.
Toch blijven er uitdagingen. Ondanks de bouw van meer dan 15 grootschalige bioraffinaderijen blijft opschalen moeilijk vanwege de hoge R&D-kosten en lange investeringscycli. In tegenstelling tot technische of farmaceutische innovaties is er bij biobased innovatie zelden sprake van een “winner takes all”-resultaat, waardoor het moeilijker is om risicokapitaal aan te trekken.
Rupp roept EU-beleidsmakers op om een duidelijker kader te scheppen door middel van instrumenten zoals de strategie voor de bio-economie, de biotechwet en de Clean Industrial Deal. Nu de VS zich terugtrekt uit de biofabricage, heeft Europa volgens hem een strategische opening om de leiding te nemen – als het besluitvaardig handelt.
“De bio-economie is van vitaal belang voor de duurzaamheid, concurrentiekracht en autonomie van Europa”, zegt Rupp. “Nu is het tijd om zowel de business case van vandaag als die van morgen te maken.”
Lees nu de volledige blog
Beeld: jantsarik/Shutterstock