Lees verder
Voor de bio-economie is 2025 zowel een jaar van feest als van verandering. In 2025 bestaat de Europese bio-economie 20 jaar. Wat begon als een onderzoeksproject is in dit tijdsbestek, dankzij de ongelooflijk transformerende kracht van onderzoek en innovatie (O&I), uitgegroeid tot een economische realiteit. Ook in de toekomst zal O&I uiterst belangrijk blijven om de industriële transformatie aan te sturen. De wereldwijde bio-economie zal tegen 2050 naar verwachting meer dan 27 biljoen euro bedragen1 en Europa heeft een kans om de leiding te nemen als het de vaart erin kan houden en kan opschalen. Om het potentieel van de bio-economie te benutten, moeten er meer business cases van vandaag en morgen worden gemaakt.
Marco Rupp

De business case van morgen

De bio-economie is uniek in haar vermogen om nieuwe ecosystemen en circulaire kringlopen te creëren. BIC koestert al meer dan 10 jaar nieuwe industriële ecosystemen door industrieën samen te brengen in O&I-projecten. Het ledenaantal van BIC is gegroeid van ongeveer 30 naar meer dan 300 en biedt een thuis voor de verschillende sectoren. We hebben ook de academische wereld erbij betrokken, met toonaangevende bio-economie universiteiten en Research and Technology Organisations (RTO) als geassocieerde leden.

Aan de andere kant heeft onze sector vaak langere investeringsperiodes en hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten. In onze sector bouw je geleidelijk voort op innovatie. Meestal is er geen “winner takes all” zoals in andere markten, zoals farma of digitale technologie. Dit zijn slechts enkele van de factoren die het moeilijk maken om grote hoeveelheden privéfinanciering aan te trekken voor grootschalige projecten, zoals durfkapitaal.

Door onze publiek-private samenwerking met de Europese Commissie (Circular Bio-based Europe Joint Undertaking, CBE JU) weten we hoe belangrijk het is om een langetermijnkader te hebben voor investeringen in onderzoek, innovatie en ontwikkeling. Op dit moment hebben de Europese Commissie en BIC (die de private sector vertegenwoordigt) elk tot nu toe 1 miljard euro toegezegd. We kunnen de impact van het partnerschap al zien en bewijzen. Het heeft geresulteerd in meer dan 200 O&I-projecten in de biobased industrieën van Europa. Elke €1 aan overheidsgeld heeft €3,50 aan privégeld opgeleverd.

Andere delen van de wereld zijn jaloers op het soort publiek partnerschap dat we hebben met de gemeenschappelijke onderneming Circular Bio-based Europe. We moeten al onze prestaties ook na 2028 veiligstellen door een veilige ruimte te bieden voor R&D-samenwerking op lange termijn. Dankzij het succes van het partnerschap en al het andere werk dat BIC doet, geloven we dat we de business case hebben gemaakt voor de investeringen van morgen in onderzoek, innovatie en ontwikkeling in de biobased industrieën.

De business case voor vandaag

Nu moeten we echter samen met de EU bekijken hoe we de business case voor vandaag kunnen maken. Er zijn al meer dan 15 “first-of-its-kind” grootschalige bioraffinaderijen gebouwd, maar we moeten ons nu meer richten op de vraag hoe we deze kunnen repliceren met tweede en derde bioraffinaderijen.
Blijven investeren in het opschalen van de Europese bio-economie, vooral in de biobased industrie, is cruciaal.

We moeten ons niet alleen afvragen hoe we private en publieke investeringen kunnen mobiliseren, maar ook welke wetswijzigingen investeringen aantrekkelijker kunnen maken. Beleidsmakers kunnen daar binnenkort de weg voor vrijmaken door bijvoorbeeld de EU-strategie voor de bio-economie, de Biotech Act en de Clean Industrial Deal. Toekomstig EU-beleid moet de industriële dimensie van bio-economie en biofabricage helpen versterken.

Bovendien biedt de huidige geopolitieke situatie Europa een kans. Nu de VS terugkeert naar een “drill baby drill”-aanpak en het Witte Huis de Executive Order over biofabricage intrekt, krijgt Europa de kans om voorop te lopen bij het aantrekken van goede business cases, investeringen en onderzoekers. Die kans moeten we met beide handen aangrijpen.

De komende vijf jaar zullen cruciaal zijn voor de industrie en de bio-economie. De bio-economie is een strategische sector voor het concurrentievermogen, de duurzaamheid en de strategische autonomie van Europa op lange termijn.

Terwijl we onszelf feliciteren met de vooruitgang die tot nu toe is geboekt, moeten we werken aan het volledig benutten van onze troeven in de bio-economie voor de toekomst.

1“De huidige mondiale bio-economie wordt geschat op 4-5 biljoen dollar, met een groeipotentieel tot 30 biljoen dollar in 2050.”
https://www.climatepolicyinitiative.org/publication/financing-a-sustainable-global-bioeconomy/

1"De huidige mondiale bio-economie wordt geschat op 4-5 biljoen dollar, met een groeipotentieel tot 30 biljoen dollar in 2050."
https://www.climatepolicyinitiative.org/publication/financing-a-sustainable-global-bioeconomy/