Lees verder
Het Noorse energiebedrijf Equinor voegt zich bij RWE als nieuwe partners voor Europa's grootste groene waterstofproject, het NortH2-project.
Redactie / Groningen

Dit project heeft tot doel groene waterstof te produceren met behulp van hernieuwbare elektriciteit uit offshore wind voor de kust van Nederland van ongeveer 4 gigawatt in 2030 en 10+ gigawatt in 2040, waarmee de waterstofeconomie in Noordwest-Europa een vliegende start krijgt.

“Het project kan een belangrijk onderdeel zijn van onze inspanningen om een ​​concurrentiepositie op het gebied van waterstof op te bouwen, door toekomstige waarde en industriële mogelijkheden te creëren”, zegt Equinor CEO, Anders Opedal. “Ons doel is om tegen 2050 een energieneutraal bedrijf te zijn een winstgevende koolstofarme waardeketen voor waterstof zal een essentieel onderdeel zijn van onze transitie naar een breed energiebedrijf. Waterstof zal de sleutel zijn tot decarbonisatie en netto nulinspanningen voor de energiemarkt, vooral in anderszins moeilijk te verminderen sectoren die niet door elektriciteit kunnen worden bediend.”

Haalbaarheidsstudie

NortH2 is in februari 2020 van start gegaan met Shell, Groningen Seaports Gasunie en de provincie Groningen. Deze week zijn Equinor en RWE als nieuwe partners toegetreden tot het project, dat tegen 2021 een haalbaarheidsstudie zal afronden, met als doel om in de tweede helft van 2021 projectontwikkelingsactiviteiten te starten.

NortH2 breidt de energietransitie-agenda van Equinor uit door een aanzienlijke groene waterstofwaardeketen toe te voegen. Dit vormt een aanvulling op reeds bestaande duurzame en koolstofarme projecten van het concern, zoals Doggersbank (offshore wind), Northern Lights (CCS) en H2H Saltend (blauwe waterstof).

Beeld: Øyvind Gravås/Equinor