Lees verder
Op de internationale BouwBeurs presenteert Falk Bouwsystemen uit Ede, onder de productnaam FIBON een sandwichpaneel dat volgens BASF's biomass balance methode wordt vervaardigd. BASF ontwikkelde deze methode om in de volledige waardeketen een duurzamere productie te realiseren en zo bij te dragen aan het bedrijfsresultaat van klanten en een impuls te geven aan innovatie.
Ede

Peter Hoekman, algemeen directeur van Falk, is overtuigd van de voordelen van de innovatieve methode: “Ik ben trots dat we er samen met BASF in zijn geslaagd tot een nieuw product te komen dat een concrete bijdrage levert aan duurzaamheid. We laten hiermee zien dat we het onderwerp serieus nemen en dat we in staat zijn onze klanten moderne en efficiënte producten te leveren.”

Biomass balance methode in de praktijk

Het idee achter de biomass balance methode is te vergelijken met dat achter groene stroom. Bij de productie van BASF producten wordt zowel gebruik gemaakt van hernieuwbare grondstoffen (zoals biogas of bionafta) als van fossiele grondstoffen. Het aandeel ‘bio’ wordt daarbij rekenkundig aan de betreffende producten toegekend volgens een methode die gecertificeerd is door de Duitse keurings- en certificeringsinstantie TÜV SÜD. Het aandeel duurzame grondstoffen kan uiteenlopen van 25 tot 100 procent, al naargelang de wensen van de klant, maar de productkenmerken komen altijd volledig overeen met die van het volledig fossiele equivalent. “Er zijn geen verschillen in kwaliteit of eigenschappen”, zegt Roel Gunnink, Segment Manager Commercial bij BASF Performance Materials. “De chemische componenten verkregen uit fossiele of uit hernieuwbare grondstoffen zijn niet van elkaar te onderscheiden. Dit betekent dat bouwmaterialen met onze Elastopir® producten altijd aan dezelfde hoogwaardige standaard voldoen.”

Gezamenlijke kracht

Duurzaamheid is in toenemende mate een concurrentiefactor die van doorslaggevend belang kan zijn bij de aankoopbeslissing van een klant. “De aanschaf van BASF biomass-balance producten zorgt ervoor dat relevante hoeveelheden fossiele grondstoffen vervangen worden door hun duurzame equivalenten”, aldus Jesper Bjerregaard, hoofd Marketing bij BASF Performance Materials. Ecologische verantwoordelijkheid, het zuinig omgaan met fossiele bronnen en het verlagen van de uitstoot van broeikasgas gaan hand in hand met commercieel succes.

De Internationale BouwBeurs wordt deze week gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs.

Voor meer informatie zie: website Falk Bouwsystemen en website BASF.