Lees verder
Vier trucks van SuikerUnie worden sinds deze week volledig aangedreven met biogas, dat bij de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten wordt geproduceerd. Het is voor het eerst dat de bulk-trucks (drie Scania's en een Iveco) met gasmotoren rijden.
Redactie / Dinteloord

De achtcylinder motoren in de biogastrekkers hebben een vermogen van 410 pk en een treingewicht van 50 ton. De rijeigenschappen zijn net zo soepel als die van dieselmotoren. Bovendien zijn ze stiller. De eerste reacties van de chauffeurs zijn dan ook zeer positief.

160 ton CO2

Het rijden op biogas verlaagt de CO2-uitstoot ten opzichte van een traditionele dieselmotor met 90%. Bij een gebruikelijk kilometrage van 150.000 km per jaar wordt hierdoor per vrachtwagen zo’n 160 ton CO2 bespaard.

Suiker Unie gaat de vier trucks testen. Na evaluatie van de testresultaten worden de mogelijkheden bekeken om dit duurzame transport verder uit te breiden. SuikerUnie is de grootste groen-gasproducent van Nederland, met een productie van 30 miljoen m3 per jaar. Het gas wordt in eigen biomassavergisters gemaakt uit reststromen van de suikerbiet.