Lees verder
Climate-Smart Forestry, 'klimaatslimme' ofwel duurzame bosbouw, ontbreekt ten onrechte in de meeste nationale klimaatstrategieën van Europese landen.
Redactie / Brussel

Dat stelt het European Forest Institute (EFI) in een nieuwe publicatie die in juni verschijnt in het tijdschrift Forest Policy and Economics en nu al digitaal beschikbaar is.

Bossen zijn niet alleen geschikt om koolstof op te slaan, ze leveren ook biobased materialen, waardoor de afhankelijkheid van op aardolie gebaseerde materialen en hulpbronnen wordt verminderd. EFI stelt dat Climate-Smart Forestry (CSF) de sleutel is tot het koolstofarm maken van de planeet en de economie. “We zien het als de ontbrekende schakel tussen de mitigatie- en aanpassingsmaatregelen die beleidsmakers in hun respectievelijke landen moeten invoeren”, zegt Hans Verkerk, hoofdauteur van het EFI-paper.

CSF biedt een holistische benadering van bosbeheer, vanuit 3 basisprincipes:

  • De koolstofopslag in bossen en houtproducten vergroten, in combinatie met de levering van andere diensten aan het ecosysteem;
  • De gezondheid en veerkracht van bossen verbeteren door middel van adaptief bosbeheer;
  • Duurzaam gebruik van houtbronnen om niet-hernieuwbare materialen te vervangen.

Een succesvolle ontwikkeling van CSF zal volgens Verkerk tegelijkertijd de bioeconomie stimuleren, de veerkracht van bosecosystemen versterken en landen helpen om hun nationale klimaatdoelstellingen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties te behalen.

Beeld: Artic_photo/Shutterstock