Lees verder
Europa heeft een ambitieuze strategie nodig voor het behoud van een toonaangevende, slimme, innovatieve en duurzame industrie. Dat stelt de coalitie Industry4Europe, waarin 149 Europese organisaties samenwerken. Deze week publiceerde deze coalitie een paper met concrete aanbevelingen voor het industriebeleid van de nieuwe Europese Commissie.
Redactie / Brussel

Industry4Europe ziet onder meer duurzaamheid en circulariteit als een belangrijke concurrentiekans, waarmee de Europese industriële sectoren zich kunnen profileren. Om dat mogelijk te maken, moet een Europese industriële strategie met betrekking tot duurzaamheid zich onder meer richten op het vertalen van wetenschap in wereldwijde zakelijke kansen, door strategische investeringen en publiek-private partnerschappen te stimuleren.

Europa zou ook prikkels moeten creëren om de overgang naar een koolstofarme economie te versnellen. Zo moeten consumenten worden gestimuleerd om hun gedrag te veranderen en duurzame producten te kopen, maar die moeten dan wel overal beschikbaar zijn. Bij openbare aanbestedingen zou daarnaast het duurzaamheidsaspect mee moeten wegen en niet alleen de laagste prijs. Bovendien is het nodig dat er een mondiaal level playing field komt, om de concurrentiepositie van de Europese industrie te waarborgen als die met hogere kosten te maken krijgt door duurzaam produceren en inkopen.

Om de overgang naar een koolstofarme economie mogelijk te maken, zou het verder noodzakelijk zijn dat de EU zich tot doel stelt de energie-infrastructuur te verbeteren, zodat iedereen in Europa toegang krijgt tot en kan bijdragen aan duurzame energie.

52 miljoen banen

De industriële sectoren bieden direct of indirect werk aan 52 miljoen mensen in Europa. Na de financiële crisis van 2008 zijn echter miljoenen productiebanen verloren gegaan. Europa bevindt zich nog steeds onder de werkgelegenheidsniveaus van vóór de crisis en banen blijven kwetsbaar door zorgwekkende internationale trends, waaronder toenemend protectionisme, stelt Industry4Europe. Een ambitieuze industriële strategie voor de EU is nodig om te kunnen blijven concurreren met andere mondiale regio’s, zoals China, India en de VS, die de industrie al bovenaan de politieke agenda hebben gezet.

Het volledige paper is te downloaden op de website van Industry4Europe.