Lees verder
De overstap naar waterstof als energiebron kan Nederland tot wel 41.000 nieuwe banen opleveren. Dat zegt Richard van de Sanden, hoogleraar en wetenschappelijk directeur van instituut voor duurzame energie EIRES in het AD.
Redactie / Den Haag

Waterstof kan volgens Van de Sanden dé groeimotor zijn voor een nieuwe economie en de Nederlands maakindustrie grote kansen bieden, bijvoorbeeld bij de grootschalige productie van elektrolysers: de sleuteltechnologie voor productie van groene waterstof. Dat staat ook in een transitieagenda van TNO en FME die vandaag (8 april) tijdens de InnovatieExpo 2021 wordt aangeboden aan Bas van ‘t Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat. Daarin staat de aanbeveling om een landelijk Elektrolyser Makersplatform op te richten.

Milieusector

Ook in de milieusector groeit het aantal banen, zo meldde het CBS eerder deze maand. In 2020 was deze sector volgens ramingen al goed voor 2,4 procent van het totale Nederlandse Bruto Binnenlands Product (BBP), zo’n € 18 miljard.

Vooral de werkgelegenheid gericht op de productie van hernieuwbare energie en energiebesparing is de laatste jaren sterk toegenomen. Dat geldt ook voor de sector elektrisch vervoer. In het afvalmanagement en recycling bleef de werkgelegenheid vrijwel constant en in het afvalwatermanagement was zelfs sprake van een daling.

Kijk in de agenda voor meer informatie over de InnovatieExpo.

Beeld: Alexander Kirch/Shutterstock