Lees verder
Energiebedrijf RWE heeft haar eerste drijvende zonnepark in gebruik genomen. Het park heeft een piekvermogen van 6,1MW en bestaat uit ongeveer 13.400 zonnepanelen die drijven op een meer naast de Amercentrale in Geertruidenberg.
Redactie / Geertruidenberg

De zonnepanelen drijven op een meer dat lan geleden voor koelwater werd gebruikt en niet in directe verbinding staat met de nabijgelegen rivier de Amer. Om te voorkomen dat de panelen bij harde wind wegdrijven en tegen de omringende dijk botsen, zijn ze op 104 punten verankerd aan 52 betonblokken die op de bodem van het meer zijn afgezonken. Deze blokken wegen elk 4,6 ton. In totaal is 25 kilometer kabel gebruikt om de panelen elektrisch met de oever te verbinden. De geproduceerde elektriciteit wordt aan het elektriciteitsnet van de centrale toegevoegd, die nu al voor 80% hernieuwbare energie op basis van biomassa produceert en voor de rest op kolen draait.

Zonnepark Amer

In 2018 ontwikkelde RWE de eerste fase van Zonnepark Amer, waarbij ruim 2.000 zonnepanelen met 0,5 MWp op het dak van de centrale werden geïnstalleerd. In 2021 breidde RWE de capaciteit verder uit met zonnepanelen op de grond. Deze in totaal 5.760 panelen zijn sinds afgelopen zomer in werking. Met de ingebruikname van het drijvende gedeelte is de totale capaciteit van Zonnepark Amer gestegen van 0,5 naar 9 MWp, genoeg om gemiddeld 2.300 Nederlandse huishoudens te voorzien van stroom.

“Het drijvende zonnepark bij de Amercentrale is het eerste voor RWE en het voegt een nieuwe, veelbelovende techniek toe aan onze portefeuille”, zegt Katja Wünschel, CEO Wind en Zon op Land Europa & Australië, RWE Renewables. Volgens Roger Miesen, CEO van RWE Generation laat RWE hiermee zien hoe conventionele energiecentrales ingezet kunnen worden voor de opwek van hernieuwbare energie: “Nederland is een belangrijke markt voor RWE en wij blijven dan ook actief bijdragen aan de verdere uitbreiding van een duurzaam elektriciteitsnetwerk door de productie van hernieuwbare, CO2-vrije en flexibel inzetbare energie in ons land.”

Behalve zonneparken exploiteert RWE in Nederland meerdere windparken op land met een totale capaciteit van meer dan 330 MW.

Beeld: RWE