Lees verder
Composteerbare disposables in foodservice is nog een relatief kleine markt, maar wel een met toekomstperspectief. Out-of-homeconsumptie zit weer in de lift en marktpartijen zijn op zoek naar duurzamere alternatieven voor gangbare materialen als PE of PP.
Verenigde Staten

De verwachte groei van de BDM (biodegradable disposables)-markt in Europa ziet het marktonderzoeksbureau Persistence Market Research onder meer in een hogere ‘consumer awareness’ van duurzamere plastics met een milieuvriendelijker end-of-life scenario.Ook constateert het onderzoeksbureau dat foodserviceproviders in toenemende mate hun business verduurzamen. Zo heeft McDonald’s foamverpakkingen verruild voor karton, dat bovendien uit 70 procent gerecycled materiaal bestaat. Tot slot speelt in sommige landen de wet- en regelgeving in de kaart van composteerbare plastics/materialen. Zo wil Italië, een land met een lange kustlijn, plasticsvervuiling in en rondom de Middellandse en Adriatische Zee terugdringen door fossiele plastics te belasten en composteerbare plastics te bevoordelen.

Groter en breder aanbod

De groei – met name van biobased polymeren/plastics – wordt ook gedreven door het grotere en bredere aanbod. Zo heeft onder meer Natureworks in het PLA-segment de nodige innovaties gelanceerd en daarmee het applicatiegebied aanzienlijk verbreed. Voor veel foodservice-applicaties zijn productparameters als hitteresistentie, buigzaamheid en stabiliteit nodig. Volgens Natureworks garandeert hun High Heat Technology dat PLA voor disposable-applicaties als borden, bekers en bestek een goed (en vooral duurzamer) alternatief is voor PP en PE. Synbra en haar zusterbedrijf Synprodo zijn een andere speler die polymeren voor composteerbare disposables heeft ontwikkeld. Met BioFoam heeft het bedrijf een 100 procent biobased en composteerbaar alternatief voor EPS op de markt gezet.